25-27 SEPTEMBER & 2-4 OKTOBER 2014
 
 

Pusser´s Rum  - the original Navy Rum 
- med  dess producent  George Freegard

 

Vi kommer att få presentarat en överblick över rommens:
Geografi, råvara, fermentation, destillation, lagring, blending och buteljering.
Denna överblick kommer ändå att bidra till en djupare insikt i många avgörande faktorer vid produktionen och tillkomsten av autentisk rom av de högsta kvaliteterna.
Under denna Master Class kommer ett urval av produktportföljen att provas
Däribland:
Pusser´s Navy Rum 54,5 % vilken under det senaste årtiondet, samt nyligen, belönats med Master, Guld och Dubbel guldmedalj i flertalet tongivande internationella tävlingar såsom IWSC och The Spirit Business.
Pusser’s 15 Years blev nu i 2014 belönad med den högsta utmärkelsen Master av The Spirit Business Rum Masters i klassen ”Dark Rum over 12y”

 

Sorterna vi kommer prova är:

Pusser´s Rum  40%
Pusser´s Original Navy Rum 54,5 %
Pusser´s Nelsons Blood 15 years 40 %
Pusser´s Overproof rum 75 %
Pusser´s Spiced Rum 35 % 

Väl mött på provningen!
Med vänlig hälsning
Jonas på whisky Collector / Renbjer & Magnusson AB

 

Lite historia om Pusser´s Navy Rum


Pusser’s Rum utskänktes i daglig ranson (tot) om en pint till samtliga Brittiska flottans sjömän från 1655 fram till början av 1900-talet. Inför strid dubblades ransonen till ”Double tot” vilket också tilldelades efter en seger. Traditionen avskaffades dock inte formellt förrän 31 Juli 1970. Eftersom rommen dracks rent ansåg den populäre Admiralen Vernon (av sina sjömän kallad Old Grog) att rommen borde blandas ut för att minska drickandet ombord. Den 21 augusti 1740 skrev han därför den historiska ordern  att varje sjöman måste blanda sin rom med en fjärde del vatten och att de som var skötsamma och skickliga också skulle få blanda sin tot med limejuice och socker. Besättningarna kom snabbt att kalla den nya drycken Grog efter dess upphovsman. Groggen var född och resten är historia.
Pusser’s brukar ofta refereras till som ”The Single Malt of Rum” på grund utav dess exceptionella och kraftiga karaktär. Typen ”Navy Rum” har sitt ursprung från att det var flottan som ägde särskilda destillerier i Västindien där de gjorde sin egen rom. Denna rom destillerades på pannor av trä vilket ger en helt unik karaktär som skiljer sig markant från rom som destilleras på kopparpanna eller i kolonnpanna. Pusser’s destilleras fortfarande i flottans över 200 år gamla träpannor i Guyana och inga tillsatser tillåts. 

George Freegard
 4 oktober - OBS Oklickbara provningar kan endast bokas pÃ¥ plats!
Pusser´s Rum - the original Navy Rum - 16.00
George Freegard 
220:- 
Pusser´s Rum - the original Navy Rum - 20.00
George Freegard 
220:- 
Arrangör: Stockholm Öl & Vin AB, Karlavägen 75b, SE 114 49 Stockholm | +46(0)8-662 94 94 | info@stockholmbeer.se