PLANTATION RUM – en provningsresa med fat och äventyr över två kontinenter
På denna provning kommer du att få uppleva Plantations nyfikenhet och utveckling i form av bland annat Plantation XO 20th Anniversary till Stiggins’ Fancy Plantation Pineapple och några ytterligare unika rommsorter.
Plantations grundare och Cellar Master, Alexandre Gabriel är en välkänd personlighet i romvärlden. Han kan identifiera varje romproducerande land, region och destilleri. Han har kännedom om deras jordmån, klimaten på varje ö och vilken destillationsteknik som används – fransmännen sammanfattar detta med ordet terroir. Alexandre Gabriel väljer ut de bästa, individuella faten ur varje destillatörs lager. Det är hans sätt att respektera den unika personlighet som man hittar i de bästa romdestillaten i Karibien.
Plantations olika romursprung mognadslagras i en process som är uppdelad i två stadier. Den börjar i Karibien och avslutas i franska Cognac. ”The angel´s share” (den andel som dunstar bort under lagring av sprit) är 7% i Karibiens tropiska klimat mot ca 1-2 % i t ex Cognac. Den unga rommen lagras på ekfat, som tidigare använts för bourbonwhisky, vilket ger tydliga toner av kokosnöt och vanilj. Efter ett antal års lagring i Karibien transporteras rommen över till Frankrike, till Château de Bonbonnet i Ars, Cognac. Här vidtar det andra steget av fatlagringen. I Pierre Ferrands cognacsfat, gjorda av fransk ek, får rommen sina finstämda nyanser. Det är under den här slutgiltiga lagringsprocessen som all rom från Plantation får sin rika smak, sin finess, sin elegans och sin karaktär.