24-26 SEPTEMBER & 1-3 OKTOBER 2015
 
NYHETER
 
 
 
 
2015 09 22

Världens Viner startar kurs i dryckesjournalistik

Världens Viner startar kurs i dryckesjournalistik
Ny kurs ska förbättra dryckesjournalistiken i Sverige. Världens viner och teamet bakom Nackastrandsmässan går samman i nytt projekt.
‒ Jättekul utmaning, dessutom välbehövligt, säger Johan Franco Cereceda, Världens Viners chefredaktör och initiativtagare till kursen.
Att kunna mycket om dryck innebär inte att man automatiskt är en duktig dryckesskribent. Det menar Världens Viners chefredaktör Johan Franco Cereceda som tillsammans med teamet bakom Nackastrandsmässan nu startar en kurs i öl-, vin- och dryckesjournalistik.
– Jag ser att dryckeskunskapen finns och att viljan att skriva är stor. Däremot kan det finnas brister i det journalistiska tänket, något jag med kursen vill ändra på, förklarar Johan Franco Cereceda.
Kursen vänder sig till dryckeskunniga, bloggare, sommelierer och annat branschfolk.
‒ Samtidigt ska kursen också vara inspirerande där vi går igenom de viktigaste grunderna inom journalistiken.
Lite ur innehållet:
Att förstå det journalistiska språket
Genomgång av olika genrer: notiser, nyhetsartiklar och reportage
Genomgång av olika texter i magasin och dagstidningar
Textkritik
Praktiska övningar, som rubriksättning, ingress-skrivande, notisskrivande
Fördjupning  pressmeddelande
nyhetsartikel
reportage
Varje kursdeltagare som går kursen kan titulera sig Diplomerad dryckesskribent och får ett diplom/kursintyg. Som diplomerad dryckesskribent har du access till Nackastrandsmässans samtliga dryckesmässor.

Johan Franco Cereceda är chefredaktör på Världens Viner samt redaktionschef på Allt om Whisky. Han har arbetat med dryckesjournalistik i närmare 20 år, utbildad på Journalisthögskolan i Stockholm och har skrivit för bland annat Allt om Vin, RES, Svenska Dagbladet, Bolaget och Residence.
För mer info, gå in på www.stockholmbeer.se och läs under fliken Information

Kontaktinformation:
Johan Franco Cereceda, +46 70 609 80 86, johan@tastynews.se


Läs mer >>
2015 08 24

Pilsner Urquell tillbaka i originalflaskan

1842 var ett banbrytande år för ölindustrin då Pilsner Urquell lanserade den första ljusa lagerölen. 173 år senare går Pilsner Urquell tillbaka till ursprunget – under Stockholm Beer and Whisky Festival presenteras en nygammal flaskdesign där det gröna glaset bytts ut mot originalfärgen brunt. Samtidigt erbjuds besökare att exklusivt provsmaka Plzen Water, som med sin mjukhet har präglat Pilsner Urquells karaktär sedan dag ett.

Även etiketten är ny och knyter an till rötterna, och pryds bland annat av en målning föreställande entrén till det välkända bryggeriet.

– Pilsner Urquell var den första ljusa lagern i världen och tappades från början på brun flaska. För de trogna öldrickarnas skull återgår vi nu till vår originalflaska och det bruna glaset. Men den unika bittersöta smaken förblir självklart som den alltid har varit, säger Rickard Svensson, nordisk marknadschef SABMiller.

Under Stockholm Beer and Whisky Festival bjuder Pilsner Urquell på exklusiv smakprovning av vattnet från den källa som Pilsner Urquell alltid har använt.

– Pilsner består till 98 procent av vatten. Vattnets kvalitet är alltså avgörande för ölens smak. Det här är en chans att få smaka på vattnet som en gång i tiden skapade lagerölen och som fortfarande ligger till grund för Pilsner Urquells mjukhet – något för alla ölälskare som vill ha en vattenpaus med kvalitet under festivalen, säger Rickard Svensson om det kolsyrade vattnet som levereras direkt från Tjeckien.

Vattnet från Plzen innehåller få mineraler vilket gör att det passar särskilt bra till att brygga en mjuk, ren, gyllene lager. Hårdare vatten gynnar mer bitter öl.

Efter festivalen kommer Plzen Water även finnas tillgängligt på Bar Central, Tjoget och Häktet i Stockholm under en begränsad period.


Om Pilsner Urquell
Pilsner Urquell är det äkta pilsneroriginalet, och namnet betyder just ”pilsner från den ursprungliga källan”. Det är världens första klara, gyllene och underjästa öl, signerat bryggmästare Josef Groll år 1842. Pilsner Urquell tillverkas i Pilsen [Plzen] av den finaste tjeckiska Saaz-humlen.

Om SABMiller
SABMiller är världens näst största öltillverkare med verksamhet på sex kontinenter. I portföljen finns bland annat Pilsner Urquell, Grolsch, Peroni Nastro Azzurro och Miller Genuine Draft. I koncernen finns över 100 bryggerier och mer än 200 unika varumärken.

För mer information, vänligen kontakta
Matilda Konkell, presskontakt, Golin
matilda.konkell@golin.com, 070-924 87 44


Läs mer >>
2015 08 21

Spruce Ale smaksatt med granskott! Så här smakar Sverige!


Läs mer >>
PRESSRELEASE
 
 
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
  
 
 
Arrangör: Stockholm Öl & Vin AB, Karlavägen 75b, SE 114 49 Stockholm | +46(0)8-662 94 94 | info@stockholmbeer.se