VINNARE!

Vilken är Sveriges godaste öl? Eller vill du veta vilken rökig whisky som är bäst? Nu är årets vinnare korade! Läs mer om vinnarna i whiskytävlingens och bryggeritävlingens olíka kategorier.

Länk

Master Classes!

Äntligen har vi fått upp ett schema över alla de Master Classes som går att boka! Utbudet är stor – flertalet whisky- och ölprovningar, calvadosprovning.

Länk

Anmäl dig här!

Våra öl, whisky & calvadosskolor är mycket uppskattade, för att vara säker på att få en plats rekomenderar vi att ni anmäler er i god tid!

Länk

Bülow Kök

Länk

Årets Livemusik

Nu är schemat för årets livemusik klart!

Schema

Nytt för i år: Provningshuset

Vi har i år utökat mässan med ett provnigshus på 2500 m2.



Cigarr

NYHET! Cigarr-lounge i tältformat, mellan huvudhallen och provsmakningshallen. Kom ut och välj en handrullad cigarr, häng i loungen eller/och prova på en runda poker!

Länk

Tävling på Whiskyguiden.se

Tävla med Whiskyguiden.se och vinn fribiljetter till mässan.

Läs mer

Whiskyinfo.se

Hos oss hittar ni information om hur whisky tillverkas och dess historia. Det finns även nyheter, recensioner, debattforum, tävling och massa andra saker som har med denna dryck att göra.

Länk

Information om Whisky

Whisky framställs av tre ingredienser: säd, vatten och jäst
Olika sädesslag och blandningar används för att ge olika typer av whisky. Vatten används dels vid framställningen av själva ursprungswhiskyn och dels för att efter destillationen späda ned den till buteljstyrka, t ex 40 %. Olika typer av jäst används och är varje tillverkares hemlighet. (Ibland tillsätts karamellfärg men den påverkar varken smak eller doft.)

Den ingående säden behandlas på olika sätt
Jästens uppgift är att framställa alkohol, en process som kräver socker. Detta är bundet i sädeskornen. Två metoder finns för att frigöra sockret. Det kan ske genom stark upphettning under högt tryck eller naturligare genom blötläggning av säden. Den senare processen avbryts genom torkning, ofta över eld, vilket ger whiskyn rökighet.

Destillationen
Två huvudtyper av destillationsapparater förekommer. En äldre typ kallas "pot still" och är en kopparpanna som varierar i form och storlek. I denna destilleras en sats i taget. En modernare typ kallas kolonndestillationsapparat. Den är betydligt effektivare då den destillerar utan uppehåll. Det förekommer även sammanlänkningar av de två typerna. Hur många gånger whiskyn destilleras varierar, både inom länder och inom olika typer av whisky.

Lagringen
All whisky lagras på ekfat. Innan den har legat två eller tre år, det varierar mellan olika länder, får den som regel inte kallas whisky. Vissa typer av whisky utvecklas mer än andra av lång lagring. Faten har vanligen använts tidigare, till whisky eller något annat. Fat som används till bourbon måste dock vara nya och brända på insidan.

Stavning
Två stavningar förekommer, whisky och whiskey. Det vanliga är att skottar och kanadensare stavar utan "e" medan irländare och amerikaner använder den längre stavningen med "e". Denna regel har dock sina undantag.

Whisky kan bjuda på en större variation än de flesta tror och den som provar sig fram blir lätt förvånad. Det är långt mellan olika typer av whisky, t.ex. en irländare och en bourbon. På samma sätt kan märken av samma typ, t.ex. blandesorterna Grant´s och VAT 69, uppvisa en hel del skillnader. Till höger får du en kort beskrivning av några särdrag hos de vanligaste typerna av whisky.



Skotsk Maltwhisky
Enda ingående säd är mältat(blötlagt) korn. Nästan alla använder rök när de torkar säden och whiskyn destilleras vanligen två gånger i "pot stills". Lagras längre än andra typer. Detta är nog den mest varierande och smakrika whiskyn som finns. Som regel rökig, fyllig och kraftig, men som sagt är det varierande..

Skotsk Grainwhisky
Till denna typ används fler olika sädesslag och den destilleras enbart i höga kolonndestillationsapparater. Smaken och doften är mindre komplex än hos maltwhiskyn och den lagras under kortare tid. Bara några få sorter saluförs. I Sverige finns bara en. Lätt, frisk och relativt enkel.

Skotsk Blendedwhisky
Blended betyder blandad och denna typ är en blandning av skotsk malt- och grainwhisky. En blended whisky innehåller tiotals sorter och variationerna är oändliga. Denna är den största whiskyn, proportionerna och åldern på de ingående sorterna avgör hur fin whiskyn blir. Frisk, rökig, fat, fruktig.....stor variation.

Irländsk whisky
Av tradition har den irländska whiskyn varit mild. Man har torkat säden i slutna ugnar och whiskyn har saknat all rökighet. Olika kombinationer av destillationspannor kan användas. Irländarna lägger större vikt vid framställningen än skottarna och lagringen blir därför ofta kortare. Roligt är att ett nytt destilleri lanserat rökiga sorter. Frukt, säd, sötma och som regel ingen rök.

Irländsk maltwhisky
I de vanliga irländska sorterna ingår ett visst mått maltwhisky. Denna tillverkas ungefär som den skotska men saknar vanligen rökighet. Maltwhiskyn lagras längre än de vanliga irländska sorterna och under de senaste åren har flera sorter tillkommit. Stor smakvariation och svår att beskriva rättvist.

Straight Bourbon whisky
Denna typ framställs bara i USA och utmärks av två saker. Mäsken måste till mer än hälften bestå av majs, resten är vanligen råg, korn och ibland vete. Dessutom måste de fat som används vid lagringen brännas lätt på insidan innan de fylls. Vanilj, fat, kraftig och ibland "rivig".

Amerikansk blended whisky
Amerikansk blended whisky är mycket liten här hos oss. Blended betyder i detta fall att man blandat så kallad "straight whisky" med "neutral spirits". Grundidén är liksom för skotsk blendedwhisky att man blandar en mer smakrik typ med en enklare. Mild och snäll, sötma och ofta lite vanilj.

Kanadensisk whisky
Kanadensisk whisky är den som är minst omgärdad av regler. Man använder relativt mycket råg, även mältad och destillerar nästan uteslutet i kolonnapparater. "Rye" är inte densamma som kanadensisk whisky vilket många tror, "rye" finns bara i USA. Ofta rund om än vass med lite fat och sötma.





Ring för körapport på nummer
08/662 94 94


Datum:
20-22 och 27-29 september 2007

Öppettider:
Allmänhet:
Tor 15-23
Fre 15-24
Lör 12-24

Fackfolk:
Tor 12-23

Åldersgräns:
20 år

Pris:
Torsdagar:
160 kr.

Fredagar & lördagar:
180 kr.

I entréavgiften ingår
Ölprovningsglas och
Ölskola I.

Biljetter:
www.ticnet.se



Copyright © 1991-2007 Stockholm Öl & Vin AB, Webmaster Pintzulu