VINNARE!

Vilken är Sveriges godaste öl? Eller vill du veta vilken rökig whisky som är bäst? Nu är årets vinnare korade! Läs mer om vinnarna i whiskytävlingens och bryggeritävlingens olíka kategorier.

Länk

Master Classes!

Äntligen har vi fått upp ett schema över alla de Master Classes som går att boka! Utbudet är stor – flertalet whisky- och ölprovningar, calvadosprovning.

Länk

Anmäl dig här!

Våra öl, whisky & calvadosskolor är mycket uppskattade, för att vara säker på att få en plats rekomenderar vi att ni anmäler er i god tid!

Länk

Bülow Kök

Länk

Årets Livemusik

Nu är schemat för årets livemusik klart!

Schema

Nytt för i år: Provningshuset

Vi har i år utökat mässan med ett provnigshus på 2500 m2.



Cigarr

NYHET! Cigarr-lounge i tältformat, mellan huvudhallen och provsmakningshallen. Kom ut och välj en handrullad cigarr, häng i loungen eller/och prova på en runda poker!

Länk

Tävling på Whiskyguiden.se

Tävla med Whiskyguiden.se och vinn fribiljetter till mässan.

Läs mer

Whiskyinfo.se

Hos oss hittar ni information om hur whisky tillverkas och dess historia. Det finns även nyheter, recensioner, debattforum, tävling och massa andra saker som har med denna dryck att göra.

Länk

Information om Öl

Bälga inte i dig ölet - smaka!
Jämför smaker, sorter och typer!
Var nyfiken och fråga mycket!
Öl delas normalt in i två huvudkategorier med hänsyn till tillverkningsförfarandet, under- eller överjästa öl. Den vanligaste metoden är underjäsning, där jästen sjunker till karets botten efter avslutad jäsning. Vid överjäsning används en jäst som ligger kvar på ytan när jäsningen är klar. Inom dessa två kategorier återfinns följande ölsorter av varierande smak och karaktär (se nedanför).

Generellt bör överjästa öl serveras med temperaturer från 10-14 grader celsius till rumstemperatur, beroende på märke och personlig smak. Underjästa öl bör i allmänhet serveras svalare, 8-10 grader celsius. Riktigt smakrika och underjästa öl kan serveras en aning varmare.

Schematisk framställning av öltillverkningens grunder (klicka här)



Ale
Ett överjäst öl med varierande färg från ljusbrunt till kopparbrunt. Smaken är oftast fruktig. Ale är ett typiskt engelskt öl, men tillverkas också i bl.a. i Belgien.

Alt
Ett överjäst öl från Dusseldorf-regionen i Tyskland. Det är ett fylligt kopparfärgat öl med en lätt rostad karaktär.

Munchner
Ett underjäst öl med ursprung i tyska Bayern. Ölet är halvmörkt med en lätt rostad karaktär.

Gueuze
Ett spontanjäst veteöl från Belgien. Ingen jäst tillsätts, istället startas jästprocessen med hjälp av jäspartiklar som finns naturligt i luften.

Lager
Samlingsnamnet för samtliga underjästa öl. I Sverige står lager ofta för ett ljust öl med mild humlesmak. Med andra ord ett lättdrucket öl.

Porter
Porter är överjäst, nästan svart med en utpräglad rostad smak. Porter finns i både söta och torra varianter.

Pils
Ett unrderjäst, ljust öl med stor beska. Pilsner Urquell från Pilsen i Tjeckoslovakien anses vara ur-pilsen.

Stout
Påminner om porter men är kraftigare i karaktären. Den mest kända stouten är Guiness, från Irland. Ett överjäst, nästan svart öl. Smaken är kraftigt rostad, torr och rejält besk.

Veteöl
Överjästa öl där kornet till viss del byts ut mot vete. Det finns ljusa, mörka, klara och grumliga veteöl.





Ring för körapport på nummer
08/662 94 94


Datum:
20-22 och 27-29 september 2007

Öppettider:
Allmänhet:
Tor 15-23
Fre 15-24
Lör 12-24

Fackfolk:
Tor 12-23

Åldersgräns:
20 år

Pris:
Torsdagar:
160 kr.

Fredagar & lördagar:
180 kr.

I entréavgiften ingår
Ölprovningsglas och
Ölskola I.

Biljetter:
www.ticnet.se



Copyright © 1991-2007 Stockholm Öl & Vin AB, Webmaster Pintzulu