24-26 SEPTEMBER & 1-3 OKTOBER 2015
 
 

Kurs i öl-, vin- och spritjournalistik

Dryckesindustrin är lika spännande som dynamisk, en industri som dessutom omsätter miljarder kronor årligen och involverar hundratusentals personer. Men hur skriver du ett reportage med dryck i fokus - fritt från klyschor, nördiga provningsnoteringar och dryckesimportörernas information?
Den här kursen är tänkt att ge dig verktyg för hur du hanterar dryckesjournalistikens formaliteter, men också vara inspirerande. Du får kunskap i hur du bäst hanterar formalian och använder din specialkompetens och ditt intresse på bästa sätt som skribent, utan att skrämma iväg vare sig redaktörer eller läsare.
Målet är att du som dryckeskunnig/intresserad ska lära dig hur man helt enkelt skriver för press, med betoning på magasin. Men du får även lära dig att skriva mer renodlade notiser, nyhetsartiklar och hur du behandlar pressreleaser.
På kursen diskuterar vi dramaturgi, vad som gör ett riktigt bra dryckesreportage och hur man som skribent undviker att gå i branschens "fällor".
Varje kursdeltagare som går kursen kan titulera sig Diplomerad dryckesskribent och får ett diplom/kursintyg. Som diplomerad dryckesskribent har du access till Nackastrandsmässans samtliga dryckesmässor.

Lite ur innehållet:
Att förstå det journalistiska språket
Genomgång av olika genrer: notiser, nyhetsartiklar och reportage
Pressmeddelande
Genomgång av olika texter i magasin och dagstidningar
Textkritik
Praktiska övningar som rubriksättning, ingress-skrivande, notisskrivande
Fördjupning  pressmeddelande
nyhetsartikel
reportage

Inlämning av övningsuppgifter sker vid tre tillfällen.
Räkna med omkring 20 timmars egenstudier (skrivande) under kursens gång.

Kursdagar: 22 oktober, 12 och 26 november samt 8 december
Tid: 18:00 – 20:30
Plats: Nackstranmässans lokaler*

Kursledare: Johan Franco Cereceda, chefredaktör på Världens Viner samt redaktionschef på Allt om Whisky, har arbetat med dryckesjournalistik i närmare 20 år, utbildad på Journalisthögskolan i Stockholm. Johan har också skrivit för Allt om Vin, RES, Check-In, Svenska Dagbladet, Bolaget, Residence, World of Wine News etc.

Kursavgift: 5 950 kronor plus moms
Förkunskaper: Skrivintresse, grundläggande dryckeskunskaper
Observera: Begränsat antal platser.
För vidare info: 070 609 80 86
För anmälan: maila kursledare på johan@tastynews.se

 
Arrangör: Stockholm Öl & Vin AB, Karlavägen 75b, SE 114 49 Stockholm | +46(0)8-662 94 94 | info@stockholmbeer.se