Det finns många hemligheter i dryckesvärlden, men knappast någon så väl bevarad som bröderna Cointreaus gamla 1800-tals recept på apelsinlikör. I dag är Cointreau en del av den franska folksjälen, en omistlig klassiker på krogar och barer över hela världen och en apelsinlikör som inte liknar någon annan.
Cointreau får sin alldeles speciella bittersyrliga och eldiga sötma från mycket noggrant utvalda apelsiner. Till stor del kommer dessa från bolagets egna odlingar på Haiti, men också från spanska och brasilianska odlingar. I receptet ingår både mogna och omogna apelsiner. Till skillnad från andra likörer använder Cointreau inte bara apelsinfrukten utan även oljor, blommor och blad från apelsinträden, vilket sägs vara en del av hemligheten. Noggrannheten och omsorgen är rigorös. Frukterna handplockas och skalas manuellt, där skal från vissa apelsiner torkas i solen medan andra genomgår andra processer. Receptet är näst intill en statshemlighet och besökare på destilleriet i Angers äger bara tillträde till delar av anläggningen. Den unika smaken är till stor del en följd av maceration, vilket innebär apelsinskalen får dra i alkohol där smakerna långsamt kommer fram och gifter sig med varandra innan essensen så småningom destilleras i kopparpannor.
http://www.cointreau.com