Ölskola
Whiskyskola
Ölinfo
Whiskyinfo

  Skola

Startsida -> Skolor

Whisky framställs av tre ingredienser: säd, vatten och jäst.
Olika sädesslag och blandningar används för att ge olika typer av whisky. Vatten används dels vid framställningen av själva ursprungswhiskyn och dels för att efter destillationen späda ned den till buteljstyrka, t ex 40 %. Olika typer av jäst används och är varje tillverkares hemlighet. (Ibland tillsätts karamellfärg men den påverkar varken smak eller doft.)

Den ingående säden behandlas på olika sätt.
Jästens uppgift är att framställa alkohol, en process som kräver socker. Detta är bundet i sädeskornen. Två metoder finns för att frigöra sockret. Det kan ske genom stark upphettning under högt tryck eller naturligare genom blötläggning av säden. Den senare processen avbryts genom torkning, ofta över eld, vilket ger whiskyn rökighet.

Destillationen
Två huvudtyper av destillationsapparater förekommer. En äldre typ kallas "pot still" och är en kopparpanna som varierar i form och storlek. I denna destilleras en sats i taget. En modernare typ kallas kolonndestillationsapparat. Den är betydligt effektivare då den destillerar utan uppehåll. Det förekommer även sammanlänkningar av de två typerna. Hur många gånger whiskyn destilleras varierar, både inom länder och inom olika typer av whisky.

Lagringen
All whisky lagras på ekfat. Innan den har legat två eller tre år, det varierar mellan olika länder, får den som regel inte kallas whisky. Vissa typer av whisky utvecklas mer än andra av lång lagring. Faten har vanligen använts tidigare, till whisky eller något annat. Fat som används till bourbon måste dock vara nya och brända på insidan.

Stavning
Två stavningar förekommer, whisky och whiskey. Det vanliga är att skottar och kanadensare stavar utan "e" medan irländare och amerikaner använder den längre stavningen med "e". Denna regel har dock sina undantag.
Whisky kan bjuda på en större variation än de flesta tror och den som provar sig fram blir lätt förvånad. Det är långt mellan olika typer av whisky, t.ex. en irländare och en bourbon. På samma sätt kan märken av samma typ, t.ex. blandesorterna Grant´s och VAT 69, uppvisa en hel del skillnader. Här får du en kort beskrivning av några särdrag hos de vanligaste typerna av whisky.

 

| Startsida | Info Besökare | Info Fackfolk | Skolor | Tävling | Bildarkiv | Utställare | Press | Kontakt |