Whisky
framställs av tre ingredienser: säd, vatten
och jäst.
Olika sädesslag och blandningar
används för att ge olika typer av whisky.
Vatten används dels vid framställningen
av själva ursprungswhiskyn och dels för
att efter destillationen späda ned den till buteljstyrka,
t ex 40 %. Olika typer av jäst används och
är varje tillverkares hemlighet. (Ibland tillsätts
karamellfärg men den påverkar varken smak
eller doft.)
Den
ingående säden behandlas på olika
sätt.
Jästens uppgift är
att framställa alkohol, en process som kräver
socker. Detta är bundet i sädeskornen. Två
metoder finns för att frigöra sockret. Det
kan ske genom stark upphettning under högt tryck
eller naturligare genom blötläggning av
säden. Den senare processen avbryts genom torkning,
ofta över eld, vilket ger whiskyn rökighet.
Destillationen
Två huvudtyper av destillationsapparater
förekommer. En äldre typ kallas "pot
still" och är en kopparpanna som varierar
i form och storlek. I denna destilleras en sats i
taget. En modernare typ kallas kolonndestillationsapparat.
Den är betydligt effektivare då den destillerar
utan uppehåll. Det förekommer även
sammanlänkningar av de två typerna. Hur
många gånger whiskyn destilleras varierar,
både inom länder och inom olika typer av
whisky.
Lagringen
All whisky lagras på ekfat.
Innan den har legat två eller tre år,
det varierar mellan olika länder, får den
som regel inte kallas whisky. Vissa typer av whisky
utvecklas mer än andra av lång lagring.
Faten har vanligen använts tidigare, till whisky
eller något annat. Fat som används till
bourbon måste dock vara nya och brända
på insidan.
Stavning
Två stavningar förekommer,
whisky och whiskey. Det vanliga är att skottar
och kanadensare stavar utan "e" medan irländare
och amerikaner använder den längre stavningen
med "e". Denna regel har dock sina undantag.
Whisky kan bjuda på en större variation
än de flesta tror och den som provar sig fram
blir lätt förvånad. Det är långt
mellan olika typer av whisky, t.ex. en irländare
och en bourbon. På samma sätt kan märken
av samma typ, t.ex. blandesorterna Grant´s och
VAT 69, uppvisa en hel del skillnader. Här
får du en kort beskrivning av några särdrag
hos de vanligaste typerna av whisky.
|