25-27 SEPTEMBER & 2-4 OKTOBER 2014
 
 
2014 08 14

Yes Box - The Pioneer är här!

Yes Box – The Pioneer är här

Det är minst sagt en lång och vådlig resa från den dagen då idén på att starta ett whiskydestilleri formerar sig, tills dess att den första flaskan finns tillgänglig. Denna resa är Box Destilleri AB nu på väg att fullborda och när de släpper sin första whisky den 5 juni är det inte bara premiär för Box single malt whisky, utan förmodligen även en av de mest emotsedda whiskylanseringarna överhuvudtaget, på mycket länge.

Box Destilleri AB har som bekant hyllats för sina unga pilotprodukter och ett stort antal branschtidningar samt en månghövdad internationella expertis har fällt minst sagt förväntansfulla kommentarer. Nu är det alltså upp till bevis, Box förstfödda single malt whisky ska äntligen möta sin publik. Den 5 juni klockan 10.00 blir femtusen flaskor tillgängliga via en webblansering på Systembolagets hemsida.

– Vi förväntar oss en betydande efterfrågan. Vi vet att många är nyfikna på oss och gärna vill bli ägare till en flaska av allra första whiskyn från Box, säger Janne Groth, destilleriets brand manager.

Denna premiärwhisky från BOX har fått namnet The Pioneer och är den första i en serie på fyra buteljeringar som lanseras under två år. Serien är döpt till The Early Days Collection. Varje buteljering är unik och bygger på tanken om att erbjuda whiskyentusiaster och konnässörer möjligheten att smaka på vad destilleriet åstadkommit hitintills och samtidigt ge en fingervisning om vad som komma skall. I december lanseras nästa edition i serien under namnet The Challenger.

– Vi har avsiktligt valt att använda engelska i vår kommunikation, som ju är whiskyvärldens språk, eftersom vår marknad i högsta grad är internationell. Vi vill inte på något vis förtiga att vi är svenskar, men vår produkt ska i huvudsak bäras av kvalitet i råvaror, teknik och handlag, fortsätter Janne.

Ansvaret för design av emballage och etikett till Early Days Collection står DDB Design för som arbetat fram en nordisk, stram och mycket elegant förpackning och där flaskan är en historia för sig. Den har sin förebild i en butelj som hittades i älven inte långt från destilleriet där Sandö glasbruk var verksamt för hundra år sedan.

– Vi tyckte det var spännande att låta den flaskan stå modell för vår. Roger har gjort några små justeringar och lagt in namnet Box i relief på flaskans skuldra. Återigen, vi är verkligen stolta över bygdens historia och är övertygade om att vår whisky mår mycket bra av att lagras intill älvens strand, även om kompetent hantverk förstås är avgörande. De som arbetar hos Box är tvivelsutan några av de skickligaste som finns att uppbringa i Sverige.

Under åren som gått sedan Box Destilleri AB första gången tappade sin maltsprit på ekfat har företaget jobbat hårt med att vara transparent och ärligt. Genom utbildningar och åtskilliga besök bland Sveriges whiskyklubbar samt som frekvent utställare på mässor och festivaler har BOX lockat till sig whiskyintresserade från hela Sverige. Denna önskan om att sprida kunskap slutar inte i och med den 5 juni, utan istället lovar man från destilleriet att rikliga fakta om Early Days Collection inom en snar framtid finns tillgängliga på boxwhisky.se.

The Pioneer kommer att vara en mycket åtråvärd whisky och på grund av det låga antalet flaskor som erbjuds till försäljning gäller det nog att vara vaken vid lanseringsmorgonen den 5 juni. Erfarenheten låter berätta att många engagerade whiskyvänner eftertraktar nya och begränsade utgåvor från det växande antalet kvalificerade svenska destillerier.

Whiskyn då? Ja, The Pioneer är buteljerad i 6 500 ex (1500 flaskor är öronmärkta för aktieägarna), vid en alkoholhalt på 48,1 procent. Cirka 50 procent av whiskyn kommer från bourbon-ankare* med orökt whisky, cirka 35 procent från bourbon-ankare med rökig whisky. Som toppdressing har använts orökt whisky från 200-litersfat som slutlagrats på hårt kolad svensk ek.

– För att vara en så ung whisky är The Pioneer synnerligen elegant, harmonisk och utan kantigheter eller spritighet. Den bär mästerdestillatören Roger Melanders signum, en kvalitetswhisky som imponerar. Vi känner oss väldigt stolta och anser oss, att med Early Days Collection sammantaget och nu inledningsvis med The Pioneer kunna presentera den allra bästa 3-åriga whiskyn någonsin, ler Janne Groth.

* (Ett ankare är ett gammalt volym-mått för våta varor, 39.25 liter)

 
Arrangör: Stockholm Öl & Vin AB, Karlavägen 75b, SE 114 49 Stockholm | +46(0)8-662 94 94 | info@stockholmbeer.se