A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 239

A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: Non-static method Modulo::usage() should not be called statically, assuming $this from incompatible context

Filename: modulo/pi.modulo.php

Line Number: 22

Stockholm Beer and Whisky Festival — Skvaller
 
 

Skvaller från mig!

Äntligen har jag fått en alldeles egen sida där jag får vara en riktig "skvallertant"!

Här ska jag skvallra om dryckesbranschen, om mina medarbetare, om det vi gör här på festivalkontoret, vilka provningar vi går på och mycket, mycket mer...

Massor av skvaller ska det bli, det lovar jag!

Men ett och annat trevligt recept inför sommaren ska det också bli.

Har Du något skvaller från branschen som du vill dela med dig av och som du vill att jag ska lägga upp här? Maila mig då gärna på .(JavaScript must be enabled to view this email address). Skicka gärna med bilder också.

Vi hörs och ses!

Marianne

 

1

2013 02 10

Melleruds Utmärkta Pilsner!

Richard Bengtsson, den så otroligt sympatiske och duktige bryggmästaren på Spendrups har gjort en ny och helt fantastiskt god ljus lager av pilstyp! En Pils.

Melleruds Utmärkta Pilsner var namnet, lägg det på minnet och håll koll på Systembolagets hyllor dit denna helt fantastikt goda öl kommer snart.

Mellerud är en gyllengul och härlig pils med en perfekt och låååång humlebeska. En riktigt, riktigt god törstsläckare!

2
2013 02 10

Korvfestival i stan!

I dag har vi varit på Korvfestival! Korv är verkligen inte bara korv längre!

Bland alla spännande korvutställare hittade jag både gamla och nya bekanta, alla galna i korv!

Radioprofilen Ulf Elfving var där, han och jag har pratat öl och mat i radio några gånger.

Alltid lika glada och positiva Anna Maria Corazza Bildt var där med maken Carl och deras son. Ni har väl provat Anna Marias fantastiska italienska ostar? Om inte, gå genast in under flik Utställare här på hemsidan, där hittar ni företaget Ital Tradition. Jag kan verkligen rekommendera deras 36 månaders lagrade permesanost, så otroligt god!

Hos en av korvutställarna träffade jag korvmakaren Birgitta Starck från Småland. Hon visade stolt upp sitt sprillans nya diplom, där det stod att hon minsann blivit vald till Årets Korvprofil 2013! Hennes korvar var helt ljuvliga kan jag intyga!

Jag berättade att jag blev vald till Årets Ölperson 2012. Det tyckte vi var kul - Två tjejer som vunnit högsta pris i grabbarnas absoluta favoritområden - Öl och Korv!


3

2013 02 08

Årets Kock!

Idag samlades hela branschen för att se när Daniel Räms fick motta guldmedaljen från Prins Carl-Philip! Efter att ha varit ständig fyra de senaste åren, var Daniel jublande glad över sin seger! Grattis Daniel!

På kvällen vankades stor Bankett med klädkod Smoking. Över 1.100 förväntansfulla gäster minglade och drack champagne. Vid bordet hade jag flera trevliga Spendrups-grabbar att "skvallra" med. Den fantastiska middagen stod duktiga kocken Malin Söderström för. Mumsigt!

Kvällens höjdpunkt var när tidigare Årets Kock-vinnare klätt ut sig till Abba-kopior och överraskade med en helt galet bra rockkonsert!

Måste dock erkänna att jag smet innan efterfesten, trött efter den stora frackmiddagen jag varit på kvällen innan. Men jag kan berätta för alla nyfikna, att prinsen fortfarande har samma flickvän smile

 

4
2013 01 08

Nya Carnegiebryggeriet!

Nytt microbryggeri i Stockholm - Nya Carnegiebryggeriet!

På trendig adress, precis vid vattnet i Hammarby Sjöstad, byggs nu ett helt nytt bryggerikoncept! Bryggeri, restaurang och provningslokaler ska det bli. Bakom denna satsning står Carlsberg Bryggeri och Brooklyn Brewing Co i New York.

Ett spännande projekt som leds av min gode vän Joakim Losin som också blir vd. Joakim är otroligt ölkunnig och var bl a lärare hos oss på Stockholm Beer & Whisky Festival under många år.

Bryggmästare på det nya bryggeriet blir välkänt dukige Garrett Oliver, bryggmästare på Brooklyn Brewing Co. Vi följer utvecklingen av detta projekt med stor spänning!


5

2013 01 01

Årets första brunch - självklart med ett glas Mimosa!

Även i år serverades traditionell nyårsdagsbrunch hos oss - självklart med ett glas iskall och underbart god Mimosa. Brunchen måste innehålla allt och den ska avnjutas mycket långsamt och mycket lääänge...

Vi lät en flaska god champagne stå på kylning på altanen över natten.

Recept på Mimosa:

Blanda 50/50 av god iskall champagne med god, också iskall apelsinjuice - vips så har ni en härlig Mimosa. Vi använde Kiviks apelsinjuice och det blev mycket gott.

Nu hoppas vi på ett bra 2013 - för alla! Håll koll på vår hemsida och på min skvallersida här, för vi har spännande saker på gång!

God fortsättning önskar jag er! Skål!

6
2013 01 01

Recept på min goda sherryskinka!

Vad göra med julskinkan som är kvar, det är det många som undrar. Man är trött på den och på all julmat nu.

Men här kommer ett recept som gör den trötta gamla skinkan till en supergod rätt.

Sherryskinka:

Julskinka
1/2 dl god sherry
3 dl grädde
2 msk potatismjöl
2 dl riven ost
Salt
Svartpeppar

Smörj en ugnsfast form. Skiva skinkan och lägg den i formen. Ringa sherryn över skinkan. Vispa grädden, tillsätt potatismjöl och kryddor. Bre grädden över skinkan. Strö över den rivna osten. Grädda i ca 200 grader i ca 15 - 20 minuter, eller tills detblir fin färg.

Servera med ångkokt broccoli och pressad potatis. Till det en god julöl om ni har någon kvar. Mycket gott!



 


7

2012 12 31

Gott Nytt År!

Ett Riktigt Gott Nytt År önskar vi Er alla!

I år har vi brutit alla nyårstraditoner och i stället för att ha traditionell fest med hummer och tillbehör, så har vi "ofest" med några av de närmsta vännerna. (Ni känner väl igen min gamla kollega Heléne, idag på PR-chef på Pernod Ricard där längst ner till höger?)

Men traditionen med att låta gästerna bestämma vilken dryck som passar bäst, den har vi självklart kvar. Vi blandar alltid friskt. Denna nyår blev det inte så mycket öl dock, desto mer goda champagner, viner och olika sorters vatten.

Till förrätt serverade vi löjrom med klassiska tillbehör, till det ett par olika champagne, Chablis och två olika mineralvatten.

Varmrätten bestod av buljongfondue med välhängd oxfilé från Segers på Östermalmhallen (i särklass stans bästa köttaffär) och med goda tillbehör á la Lisbet. Några olika sorters rött vin och vatten till det.

Sedan serverade jag min underbara kombo, en fatastisk gruere (stavas det så?) också från Segers tillsammans med en helt ljuvlig Barolo från 2005. Mumsigt!

Till efterrätt blev det fruktsallad med calvadosgrädde - Steffos ljuvliga recept som ni hittar lite längre ner på den här sidan.

Hoppas att er nyårsafton varit lika härlig som vår!

Gott Nytt År!

 

8
2012 12 24

God Jul!

En Riktigt God Jul önskar jag er alla!

Här firar vi en härligt traditionell jul med allt vad det innebär!

Till all den härliga julmaten serverar vi Magnus Svenssons underbara äppelmust till de små, min mumma och många spännande julöl till oss vuxna.

God Jul!


9

2012 12 15

Janssons Frestelse för alla ölälskare!

Min favoritvariant av Janssons Frestelse har en litet sting av öl vilket jag tycker är jättegott!

Mariannes Ölspetsade Janssons Frestelse:

(Mängd beror på hur stor form du använder)

- Potatis
- Gul lök
- Anjouvisfiléer
- 2 dl grädde (mer om du gör en större Jansson)
- 1 dl god ljus låghumlad öl (mer om du gör en större...)
- Salt
- Svartpeppar
- Ströbröd
- Smör

Skala potatisen och skär i tunna stavar. Skala och skiva löken, låt den mjukna i en stekpanna tillsammans med lite smör. Varva potatis, lök och anjouvis i en smord form. Blanda grädde, öl och kryddor, häll över. Strö ströbröd ovanpå. Hyvla lite smör med osthyveln och lägg på ströbrödet. Grädda tills potatisen är mer än klar.

Tips för den som törs: Ringla ett par msk god mild whisky över strödbrödet. Gottis!
 

10
2012 12 14

Godaste Mumman!

En prefekt Mumma ska inte vara för söt. Med alla söta sillar och fet mat, passar en "ren" och fräsch Mumma så mycket bättre än de tillkrånglade och allt för söta.

Min perfekta Mumma innehåller ingen gin och ingen Madeira, den är bara ren, fräsch och alldeles lagom söt.

Mumma á la Marianne:

- 50 cl god starkporter, gärna en lagrad Carnegie
- 50 cl god ljus lager, i år tar jag Stenstrand från Nynärhamns Ångbryggeri. (Hittar du inte den kan du ta din egen favorit)
- 33 cl god Sockerdricka.

Ös i allt i en stor vacker glaskaraff så att du får en vacker skumkrona. Skål!


 


11

2012 12 13

Enkel, god och värmande soppa, spetsad med härlig öl - Perfekt före all fet julmat som komma skall!

Härligt god och kryddig soppa, hacka, bryn, koka, mixa, klart...
Den här soppan gjorde jag förra helgen av det som fanns i min kyl - den blev helt ljuvligt god! Prova!

Recept på Mariannes Sötpotatis och Pumpasoppa med Chimay:

(Receptet är som huvudrätt för 2 hungriga, eller som liten förrätt till 4. Dubbla om du vill, men ta då inte fullt så mycket vatten)

2 stora gula sötpotatisar
1 ca dm stor bit gul pumpa
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära, ett par cm
1/2 dl god olivolja
1 msk gurkmeja
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong, alt. kycklingbuljong
Salt
Svartpeppar
Cayennepeppar
1 dl matlagningsgrädde
1/2 flaska Chimay (jag hade bara vit Chimay hemma, men det går lika bra med blå Chimay)

Skala, hacka och bryn alla grönsaker i olivoljan tillsammans med gurkmejan (som ger en härligt gul färg)
Tillsätt vatten och buljong. Koka ca 40 minuter. Mixa. Tillsätt grädde. Smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar. Hetta upp igen.
Tillsätt ölen.

Grönkålstopping:

Rensa en knippe färsk grönkål, ta bort stammarna. Skölj och hacka fint.
Bryn grönkålen i olja eller smör om du föredrar det. Salta och peppra lätt.
Låt grönkålen rinna av på hushållspapper. Klappa ur all fukt. Klart.

Servera soppan toppad med hackad grönkål, ett gott knäckebröd med philadelfiaost på och en god valfri öl. Mums!
 

 

 


 

12
2012 12 12

Steffos kanongoda och busenkla efterrrätt

På Steffos bokrelease nu i höst bjöds det på mycket gott, men godast var allt desserten. Här kommer receptet på Steffos busenkla och rusktigt goda fruksallad med calvadosgrädde.

Steffos goda dessert:

- Gör en fruksallad på de frukter och bär du tycker bäst om.

- Vispa grädde. Tillsätt lite god och mild calvados. Ställ i kylskåp före servering.

Servera fruksallanden med en klick iskall calvadosgrädde. Super gott!


13

2012 12 04

Årets Midvinterblot - Klubb Cerevisia!

Idag har jag varit på en härlig tillställning bland mina Mästarbröder på Klubb Cerevisia.

Förra året blev jag högtidligen invald i detta bryggarskrå, som faktistk är landests äldsta skrå.

Numera kan jag stolt kalla mig för Mästarsyster!

14
2012 11 29

Master Blender Folke Andersson - tillika vår eminente Huvuddomare signerar sin egen whisky!

Vår egen Master Blender Folke Andersson, som i år tillträdde som huvuddomare i vår internationella tävling Festivalens Bästa Whisky, har i år också lanserat en ny härlig buteljering i sin serie Part Nan Angelen.

Folke signerar här sina flaskor. Whiskyn är en blend whisky med två "sherry-pipor" från desilleriet Deanston. Den finns på vissa systembolag om ni skyndar er, för det finns inte många kvar. Gott, gottigottgott!


15

2012 10 22

Besök hos Brooklyn Brewing Co i New York!

Efter Toronto bar det av till New York för Erik och mig. Där mötte Bosse "tävlingsledare", Thomas "kassachef" och Mats "ekonomiansvarig" upp. Fem fantastika dagar i min absoluta favoritstad blev det. 19 grader varmt och strålande sol varje dag!  Lugnet före stormen helt klart, för bara några dagar efter att vi kommit hem, bröt helvetet löst och New York höll på att "blåsa bort".

En av dagarna åkte vi till Brooklyn. Steve och Eric på Brooklyn Brewing Co hade bjudit in oss på bryggerivisning och lunch. Garrett dök också upp. Mycket, mycket trevligt!

16
2012 10 18

Studiebesök för Swedish Beverage i Toronto! Där heter systembolaget LCBO.

Erik och jag är i Kanada för att se hur det fungerar där för kommande exportsatsningar från Sverige. Idag har har vi vikt dagen åt att besöka ledningen för deras motsvarighet till vårt Systembolag - LCBO, besöka några olika typer av LCBO-butiker, pratat med butikspersonalen...Vi har också besökt olika ölbutikskedjor. Nu vet vi det allra mesta om hur det fungerar i denna del av Kanada.

Skillanden på LCBO-butikerna och våra Systembolagsbutiker är främst att här får dryckesproducdenterna marknadsföra sina varor. Det finns speciella "give away" hyllor, hyllor som marknadsför drycker till Hallowen, flaskor med extra småflaskor på köpet, demonstrationsdiskar, rum för mat och dryckprovningar och så har de REA! Det ni!


17

2012 10 18

Världens godaste Bloody Mary!

Har ni vägarna förbi Toronto, så måste ni absolut åka upp i tornet. Där, nästan allra högst upp, där man känner hur tornet svajar läskigt i vinden och där man ser ända bort till Niagara Fallen - där drack jag den bästa Bloody Mary jag någonsin smakat. Kryddningen var het och helt perfekt!

Inte nog med det, barntendern var också oerhört kunnig på öl, så Erik, Andreas och jag blev sittande kvar, länge, och vi fick lära oss det mesta om Kanadensiska öl.

18
2012 10 15

Jul med familjen spendrup - ett härligt kalas - i år igen!

Jul med familjen Spendrup - en årlig festlighet vi har förmånen att bli bjudna till och som vi inte missar!

En härlig kväll, men underhållning, fantastiska öl och matkombon och så all deras julöl så klart. Mycket trevligt!

Erik och jag passade på tillfället att dela ut ett mycket speciellt diplom till VD Fredrik Spendrup - Mässans Bästa Helhetskoncept.

Detta diplom som vi delar ut för första gången, gick i år till Spendrups AB. med motiveringen:

För innovativt nytänkande under Stockholm Beer & Whisky Festival 2012 belönas Spendrups för Bästa helhetskoncept.

Spendrups synliggöra och stärker sitt breda dryckesutbud genom tydlig profilering av sina olika produktvarumärken via egna mässmontrar. På så sätt kan besökarna stifta bekantskap med en mängd olika personligheter - som alla ingår i Spendrups varumärkesfamilj.

Grattis säger vi!

 


19

2012 10 06

En god öl från Nynäshamns Ångbryggeri tillsammans med min Mästarbroder!

På festivalens sista dag, passade min käre Mästarbroder Edward Blom och jag på att prova några goda öl i Nynäshamns Ångbryggeris monter.

Härlig öl - härlig stämning!

20
2012 09 19

Rekordmånga tävlingsbidrag till Festivalens Bästa Öl!

Vilket rekord! 1.515 öl tävlar i den intenationella tävlingen Festivalens Bästa Öl!

Det är helt otroligt så många tävlingsbidrag som kommit in i år! Förra året tävlade ca 1.200 sorter.

Tävlingsledare Bosse och hans assistenter har slitit som djur en vecka med att packa upp, sorterat, märkt...efter att Huvuddomare Janko delat upp alla i de flighter som de ska provas i. I morgon börjar alla provningar - allt ska blindtestas! Ett oerhört tufft och ansvarsfullt jobb för våra domare. Resultatet presenteras på mässans stora scen torsdag den 4 oktober.

 

 


21

2012 09 19

Många spännande whisky sorter packas nu upp!

Wow säger vi här på festivalkontoret! Hela tiden! Varje dag!

För här packas det upp sorter vill jag lova - mer än hundra fler whisky är med och tävlar i år mot i fjol i den internationella tävlingen Festivalens Bästa Whisky! Kul!

Alla whiskylovers kommer att bli riktigt glada i år! Det lovar vi!

Notera att vi öppnar redan kl 12 på fredagarna, detta innebär att ni som vill ha det lite lugnare på mässan nu har två torsdagar och två fredagseftermiddagar. Ni som vill ha både lugn och lite festivalstämning; Kom då en fredag tidigt och stanna sent!

22
2012 09 17

Hör upp alla whiskyälskare - Symposion kommer med otroligt många nyheter på mässan!

Nu säger vi Wow här på festivalkontoret, igen!

Vi har tjuvkikat på Symposions gedigna och helt fantastiska utbud som de tar med sig till mässan i år!

"Lyxgodis" för alla er gediget whiskyintressade!

Här ser ni ett litet, litet smakprov...


23

2012 09 16

Bokrelease - Steffos Spritbibel!

I söndags var jag på en mycket trevlig bokrelease på Spritmuseet på Djurgården. Steffo Törnquist släppte då sin nya Spritbibel.

Steffo bjöd på en härlig provning av hans helt ljuvliga ostar som han smaksatt med olika typer av sprit, de serverades tillsammans med, just olika typer av sprit - varje kombination var helt ljuvlig!

Tips! Steffos mycket trevliga och innehållsrika Spritbibel kan ni köpa till "mässpris" i vår reception på mässan!

24
2012 09 15

Josephines Champagnebar till mässan!

Välkända Josephine Edelskog tar med sin gedigna kunskap och massor av spännande champagne till Taste Experience i Hall II - det får ni absolut inte missa!

Josephine som du säkert känner igen från Adam Live i TV3, tar med allt från snustorr champane till rosé och spännande årgångar. Hon är själv på plats under hela mässan för att svara på alla frågor om denna gudomliga dryck.

Josephine är dubbad Dame de Officier i Champagne - det är stort!

Inte nog med det, hon har dessutom Guinnesssrekord i sabrering - det är också stort!

Du kan räkna med mig som nyfiken besökare i din monter på mässan Josephine!

Innan och efter mässan hittar ni Josephine i Restaurang Prinsens Champagnebar.

 

 


25

2012 07 06

God och vacker drink!

Här kommer ett enkelt recept på en god och vacker drink före maten. Kyl flaskorna väl innan ni blandar drinkarna. Använd gärna champagneglas.

Artic Celebity - Eller Jordgubbsdrink helt enkelt

- 4,5 cl Artic jordbuggslikör
- 6 cl JP Sparkling

Blanda de redan kylda dryckerna i ett högt glas. Is om ni så önskar, men det behövs inte. Garnera med en jordgubbe. Eller varför inte servera en skål med jordgubbar bredvid som tilltugg i stället. Skål!

Tips: Använd gärna lite av Artic jordgubbslikör när ni gör jordgubbssorbet eller hemgjord glass.

En enkel form av "hemgjord" glass är att ta en riktigt god vaniljglass, låt den tina något. Rör i jordgubbslikör efter smak. Hacka några jordgubbar lite grovt och blanda i. Frys om. Jordgubbsglass för vuxna - Mums!
 

26
2012 07 06

Grattis Henrik på SAB Miller!

Stort GRATTIS säger vi till Henrik Persson på SAB Miller som fått sitt andra barn - En helt ljuvlig liten kille som heter Ruben!

Lille Ruben har redan börjat trimmas in i branschen ser vi på den fina mössan han har på sig!

För er som inte vet vad Henrik jobbar med, så ser ni det på Rubens mössa. Just det, som på bilden här nedan från mässan i höstas, i den stora tunnan - Pilsner Urquell.

Grattis Henrik!


27

2012 07 06

Biljetterna är släppta!!!

Nu har vi äntligen släppt biljetterna till höstens mässa! Gå in på ticnet.se

Mer information om mässan kommer upp på ticnets hemsida inom kort, men det är nu fritt fram att beställa biljetter där.

Välkomna till en "välfylld" mässa i höst!

28
2012 07 05

Swedish Beverage till Toronto!

Som jag tidigare berättat har vi startat Swedish Beverage, en effektiv och seriös plattform för att hjälpa svenska dryckesproducenter in på en helt ny spännande marknad - världen!

Swedish Beverage ska samarbeta med Exportrådet, för att på ett målinriktat, seriöst och effektivt sätt, skapa en plattform för att exportera det svenska dryckesundret!

Vi arbetar nu för fullt med nästa projekt i Toronto, Kanada den 17 oktober i år. Det blir ett stort "Design and lifestyle experience with Swedish premium Brands". Tillsammans med Volvo, Hästens, Ekelunds, Electrolux, Salming Underware, Gense och många fler, tar vi med Swedish Beverage med oss 10 duktiga svenska dryckesproducenter, som på plats i Toronto får träffa de rätta inköpskanalerna, dryckesjournalisterna mfl. Mycket spännande!


29

2012 07 05

Ljuvligt god gurkölsoppa!

Nu när sommarvärmen verkar behaga infinna sig, kan jag verkligen rekommendera min goda gurkölsoppa. Den passar pefekt som lunch en varm dag, eller som förrätt medan ni väntar på att grillen ska bli varm. Servera soppan kall tillsammans med en iskall veteöl, kanske en mycket god sådan från Gotlands bryggeri vid namn Wisby Weisse.

Kall Gulkölsoppa

4 port

- 4 - 5 slanggurkor (gärna mörkt gröna och ekologiska)
- 3 dl creme fraiche
- 1 msk aromat
- 1 kruka dill, eller ett rejält knippe hemodlad dill
- Svartpeppar, några rejäla drag med kvarnen
- Grovsalt efter smak (tänk på att aromaten är salt)
- 2 dl öl, ljus lager med låg beska, ex.vis NilsOscar God Lager
- Löjrom eller laxrom att toppa med.

Skala gurkorna och dela dem på längden. Gröp ur kärnorna med en sked. Skär gurkan i bitar och mixa. Häll mixet i ett durkslag och låt rinna av tills vätskan är borta. Blanda gurkan med creme fraische och aromat. Salt och peppar efter smak. Hacka dillen fint och blanda i soppan. Tillsätt öl. Toppa med lite löjrom eller laxrom, dekorera med lite dill.
Om du vill göra soppan ex.vis dagen innan, vänta då med att tillsätta dill, öl och rom tills du är klar att servera soppan. Servera med ett gott bröd och en iskall veteöl.
Smaklig spis!

30
2012 07 02

Vilken Fest!

Igår bjöd Nynäshamns Ångbryggeri sina samarbetspartners, kunder och andra glada från branschen på stort 15 års hejdundrande kalas!

Det bjöds på 15 fantastiska öl på fat och till det serverades Gundes underbara mat. Ordet kalas betyder ju "att äta sig mätt" och det gjorde vi verkligen! "Alla" var där, Jörgen och hans gäng från Oliver Twist, Stene och hans gäng från Akkurat, Björn med familj kom från Oppigårds Bryggeri i Hedemora, gänget från Göteborg och många, många fler.

På bilden här bredvid ser du min present till grabbarna på bryggeriet. Var sin flaska "Nynäshamns Champagne". På etiketten står bl a; Blandas med fördel med 50 % Nynäshamns Sotholmen Stout. Prova själva vetja, blanda 50% god kall champagne med 50% god stout eller porter. Då får ni en drink som dracks i de finare salongerna i London i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Black Velvet kallas den.

Hela gänget på bryggeriet var dock lite lätt småtrötta igår, efter helgens jättesuccé med öppet hus för allmänheten. Många, många kom, löste in sig och provade öl, åt Gundes goda mat, doftade på olika humlesorter och fick guidade bryggerivisningar. Min gissning är att Systembolaget i Nynäshamn och Haninge kommer att sälja betydligt mer Nynäshamnsöl till alla nyblivna lokalpatrioter.

Grattis än en gång säger vi till Nynäshamns Ångbryggeri! Vi ser fram emot de kommande 15 åren!


31

2012 06 27

Nostalgitripp!

Så här såg vårt material för mässan ut 1992!

Vi hade 143 olika sorters öl med oss. Att jämföras med förra höstens över 2.000 olika sorter! Vi kunde skryta med världens längsta bardisk och världens längsta ölkorv och kom med i Guinness Rekordbok det året för båda. Vi hade ingen aning om det skulle bli succé eller inte. Skulle folk tycka om vår ölfestival? Skulle de hitta till Nacka?

Men vi hade inte behövt oroa oss, för de kom! Som Göran, ölskribenten på Aftonbladet skrev: " De kom...gåendes, åkandes buss, cyklandes...fan vet hur, men de kom"! Slut citat. 18.500 besökare kom in under de fyra dagar vi hade öppet, resten fick tyvärr vända om för det var fullt. Vi hade fyrdubbla led i köerna, som sträckte sig ända ut genom tunneln till bron över motorvägen. Oj, oj, oj...

 

32
2012 06 27

Bosse is back in town!

Nu är det verkligen snart höst! Bosse Wahlund, vår tävlingsledare för Festivalens Bästa Öl och Bästa Cider är tillbaka i stan och är nu här på kontoret för att förbereda inför höstens tävling. Här bredvid ser du hur Bosse ser ut (men kom ihåg att han är helt omutbar!).

Janko, Jan-Erik Svensson, allas vår ölguru, är som vanligt huvuddomare i denna tävling. Janko som redan levererat alla kategorier, typbenämningar och regler, kravlar just nu omkring uppe i norrland någonstans, bland renar och mygg och med vandrarkängorna på. Du kom väl ihåg djungeloljan och skavsårsplåstren Janko?

Bosse tävlingsledare har arbetat / roat sig hela  den långa vintern på Bequia i Karibien (så jäkla orättvist mot oss andra, verkligen inte alls kamratligt!) och är nu laddad inför höstens mässa. Nästa vecka ska Bosse och den fortfarande hemlige tävlingsledaren för Festivalens Bästa Whisky träffas och prata upplägg, lära känna varandra och ha en kul kväll. Gissar att det blir en och annan bra öl och whisky då smile

 


33

2012 06 27

Härligt somrig whiskydrink!

Den här whiskydrinken gjorde jag till en provning jag hade i Rockklassiker för ca ett år sedan. Jag fick i uppdrag att göra whiskydrinkar, vilket jag aldrig gjort tidigare. Oj, tänkte jag, hur ska det gå? Men det var ju inte så svårt, det var bara att mixa ihop det man tror passar. Drinkarna blev faktiskt riktigt uppskattade. Efter sändningen gjorde jag ett par extra drinkar till programledarna på Vinyl och Megapol också, de sitter i samma korridor. När jag gick, kom de springande och ropade; Stopp, det var kanongott men du glömde ge oss recepten! Det här är en av de drinkar jag gjorde. Fler kommer senare. Vi får väl se om ni gillar den lika mycket som de gjorde.

Somrig whiskydrink:

- Gör en sockerlag på muscavadosocker. Häll upp i liten flaska och ställ i kylen (jättebra att ha till kommande recept)
- God, mild och inte rökig whisky
- Thaibasilika (måste vara thai, alltså inte vanlig basilika)
- Kiviks Äppeljuice (går säkert bra med annan god äppeljuice också)
- Massor av is i bitar eller kross

Ta ett högt glas och fyll till hälften med is. Riv av några kvistar thaibasilika, riv dem i bitar och blanda med isen. Skaka runt rejält så att basilikan avger sin goda smak. Häll på 2 cl sockerlag, 4-6 cl god whisky (ej rökig som sagt) och fyll sedan ända upp med äppeljuice. Rör om. Njuuut!

 

34
2012 06 27

Huvuddomare Folke Anderssons tävlingsledare är utsedd!

Som jag tidigare så stolt har skvallrat om, är Master Blender Folke Andersson vår nya huvuddomare i vår internationella tävling Festivalens Bästa Whisky!

Nu kan jag också, snart, stolt skvallra om vem Folke har valt till sin tävlingsledare. Men du får vänta lite till på hans namn. Att det är en han kan jag berätta, likaså att han är från branschen, men vem det är berättar jag först om några dagar.

Denne än så länge hemlige kille ska också ansvara för mässans alla spännande master classes. Ett jobb som kommer att passa honom som "handen i handsken", då han är mycket duktig och mycket erfaren.

Nu blev du allt bra nyfiken va? Håll koll på min skvallersida här så får du snart veta vem han är, vår nya duktiga medarbetare. smile


35

2012 06 26

Hallååå det är fest helgen!

Nynäshamns Ångbryggeri fyller 15 år och firar detta med stor fest nu i helgen - 29 - 30 juni!

Bryggeriet är helt klart ett av landets absolut bästa och är ni det allra minsta intresserade av öl så måste ni bara ta er dit. Gå omelbart bums med det samma in på www.nyab.se och boka era biljetter, jag har hört att antalet är begränsat så skynda, skynda!

15 olika öl serveras och jag vet minsann vilken mat ni får - Gundes mat - och det är världens godaste mat för han är en av mina absoluta favoritkockar! Vi anlitar alltid Gunde Abelsson när vi har fester.

Jag tänker absolut inte missa firandet i helgen - det ska det bli jättekul!  Vi ses där! Tjohoo!

36
2012 06 26

Har ni hört den här?

Therese som är vd för ett stort företag, satt i företagets konferensrum och väntade på en säljare. När han kom tittade han sig omkring och sa: "Jaså är det ingen här ännu"?

Gissa om han fick sälja något eller ej?


37

2012 06 25

Lite sliten efter Midsommarfirandet?

Hoppas ni har haft en härlig Midsommarhelg!

Själv känner jag mig lite lätt sliten efter alla sena kvällar med allt för god mat och kanske något lite för mycket, öl, snaps och vin.

Därför ska jag passa på att vara lite snäll mot min kropp en tid framöver och samtidigt unna mig att verkligen botanisera bland Systembolagets fantastiska utbud av goda alkoholfria drycker. Ska prova något nytt varje kväll och se vad jag gillar och vad det passar till.

Jag ska också försöka få tag på alla fyra sorter av Magnus Svenssons helt ljuvliga helt alkoholfria äppelmust, tillverkade av äpplen från de stora slotten, med en stor portion kärlek och kunskap tillsatt. Systembolaget har dem och alla restauranger här i Stockholm med självrespekt har dem på sin dryckesmeny. (De som inte har dem, borde skaffa dem)

Jag kan verkligen rekommendera dessa ljuvliga Äppelmust till dig som vill ha något riktigt gott, men inte för sött till maten om du liksom jag vill göra ett litet sunt uppehåll med de alkoholhaltiga dryckerna.  Skål!

38
2012 06 21

Skansen-Jonas har fyllt 60 år!

Vi hurrar för vår kompis Jonas Wahlström som har fyllt 60 år! HURRA HURRA HURRA HURRA!

Men, Jonas arbetar väl inte i branschen säger ni? Då svarar jag; Joho, Jonas är minsann"nästan" i branschen, dels för att han älskar öl och whisky och aldrig missar en vip-kväll på mässan och dels för att hans son Tito har Samba Sushi på Götgatsbacken, en av stans absolut bästa Sushi restauranger. (Ni har väl inte missat den?)

Vi firade Jonas igår kväll. Jonas och hans Christina sa att de ville bjuda lite enkelt på räkor och vin i sjöstugan. Men de räkorna var stora kan jag lova, typ hummerstora! Det blev alltså inga räkor och vin, dock hummer och champagne, med helt ljuvlig förrätt och en gudomlig efterrätt med rabarber och Baileys (!) som jag ska försöka få recpetet till för att dela med mig till er.


39

2012 06 20

Pssst! Tips!

Här kommer ett spännande tips!

Gå in på www.greatbrands.se

40
2012 06 20

Mariannes zuccinisoppa med Blå Chimay - Mums!

Det här är en av mina absoluta favoritsoppor. Den är underbart god, lätt att göra och det doftar förförsikt gott i hela huset när man lagar den! Servera med ett gott bröd och en härlig öl.

Recept för ca 4 personer:

4-6 gröna zuccini
1/2-1 dl god olivolja
3-5 klyftor vitlök, gärna färsk
1 liter vatten
1/3 flaska Tuch of Taste kycklingfond
En skaplig bit god permesan (ej färdigriven)
1 kruka persilja, eller en knippe storbladig persilja
1 kruka basilika
Svartpeppar
Grovsalt (var försiktig med saltet då permesanen är salt)
3 dl grädde av valfri fetthalt, bara den är kokbar
1 1/2 dl öl gärna Blå Chimay eller annan smakrik ale, inte för mycket humle bara.

Skala zuccinin, dela på längden och skär i små bitar. Skala och finhacka vitlöken (ingen vitlökspress tack!) Hetta upp oljan i en gryta med tjock botten. Bryn zuccini och vitlök, rör så att det inte bränner fast. Häll på vatten och kycklingfond. Koka i ca 20 min. Mixa med stavmixer. Mixa ost, persilja och basilika i en mixer. Häll mixet i soppan och låt ljuda så att osten smälter. Häll på grädde och smaka av med peppar och salt. (Försikig med saltet). Koka upp. Dra soppan av spisen och tillsätt ölen. Servera med bröd och en god öl. Smaklig spis!


41

2012 06 20

Besök från San Diego

Sprang på ett gäng härliga turister från San Diego här utanför kontoret idag. Vi pratade lite om ditten och datten och kom sedan så klart in på ämnet öl. Jag bjöd in dem på kontoret och berättade lite om festivalen och om det svenska dryckesundret. De var mäkta imponerade!

De fick med sig några provningsglas från festivalen och var sin T-shirt, killarna i gänget sa att nu behövde de inte shoppa något mer över huvud taget under sitt besök här i Stockholm, för nu var de var hur nöjda som helst! //Marianne

42
2012 06 19

Whiskydoftande äppelpaj med whiskyglass

Här kommer ett litet tips på en mycket god efterrätt för alla whiskyälskare. Alla mina recept är lätta att göra, vilket är en förutsättning för all matlagning i sommar tycker jag. Har du en grill med lock, så kan du göra pajen på eftervärmen när ni grillat klart. Då sprider sig den goda doften över nejden. Kanske en liten god whisky medan ni väntar på att pajen ska bli klar?

Whiskydoftande Äppelpaj med enkel whiskyglass

6-8 smakrika äpplen
150 gr riktigt smör (rumsvarmt)
1 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 1/2dl råsocker, alt. muscavadosocker
1/2 dl hackade dadlar (kan du strunta i om du inte gillar dadlar)
2 - 3 msk mild god whisky (Inte rökig, för det blir inte bra)
1 nypa salt, några drag med svartpepparkvarnen och ett nyp cayennepeppar

Smörj en form. Skala äpplen, skiva dem och lägg i formen. Blanda smör med resten av ingredienserna till en smulig deg. Smula över degen över äpplerna. Grädda i 175 grader i ca 20 - 30 minuter, eller tills den fått en gyllenbrun färg.

Enkel Whiskyglass

1 l God vaniljglass
1/2 vaniljstång (dela och dra ur de goda små fröna)
1/2 dl av samma milda goda whisky som till pajen. (Absolut ingen rökig bara!)

Låt glassen tina lite i en bunke. Rör ner whiskyn och skrapet ur vaniljstången. Frys om. Gör gärna glassen dagen innan, men ta fram den en stund innan servering, så den blir så där härligt mjuk.

Smaklig spis!


43

2012 06 19

Erik har blivit morbror idag!

Idag grattulerar vi vår käre Erik Ellström här på kontoret som för en liten stund sedan blev morbror till en liten tjej!

Puck Eva Ann ska underverket heta.

Erik går här och sprätter och är hur stolt som helst smile

 

44
2012 06 19

Idag missade vi en urspännande provning, suck!

Vi hann inte till den spännande sommarlunchen med sydafrikanskt tema och vinprovning på Kungliga Borgen på Gärdet idag!

Philipson Söderbergs duktige vinexpert Johan Edström håller i provningen med fyra sydafrikanska vinhus:

Two Oceans, Pongrácz, Zonnebloem och Fleur de Cap

Desutom kommer några lyckligt lottade gäster att cykla hem med en Fleur du Cap-cykel från Stålhästen!

Visst är det synd om oss idag?

 


Vi får köpa denna på systemet till helgen i stället.

Art.nr. 2015
Pris: 87 kr
Passar till: Grillade rätter med ljust kött eller grillad fisk


45

2012 06 18

Sommaröltest i SvD

Den 15 juni arrangerade vi ett sommaröltest i SvD.

Klicka här så kan ni själva läsa hela bilagan.


Skål! //Marianne

 

46
2012 06 17

Folke Andersson - Ny Huvuddomare för Festivalens Bästa Whisky!

Vi välkomnar stolt vår nye Huvuddomare för den internationella tävlingen Festivalen Bästa Whisky - Master Blender Folke Andersson!

Folke, som är mycket väl känd i den globala dryckesbranchen, är även "pappa" till Grönstedts Cognac, Absolut, Black Ribbon och Part Nan Angelen.

Välkommen till Festivalgänget Folke!


47

2012 06 05

Sommaröltest för bilaga i SvD 15 juni!

På hemtrevliga Queens Head på hörnet Drottninggatan/Tegnérgatan, som öllegenden Anders Thool förestår, samlades vi för att göra en annorlunda öltest för bilagan Skål! som kommer i SvD riks den 15 juni. Vi, det var Jan-Erik Svensson (Janko), huvuddomare, ölboksförfattare och lärare på vår Ölskola II, Anders Thool, öllegenden och restauratören som en gång startade Norra Brunn och som var vår förste Ölskola I-lärare, Jeanette Wibergh Wingquist, sommelier och mycket kunnig öl,- och matexpert, Magnus Svensson, sommelier, kreativ rektor på Restaurangakademien och skapare av de nya underbara alkoholfria äppelmust som bl a finns på alla restauranger med självrespekt samt på Systembolaget (måste provas), Misse Ljungström, legendarisk dryckesskribent och jag, som är "nästan" sommelier och skapare av Stockholm Beer & Whisky Festival med Taste Experience. Bryggerier och importörer valde, tillsammans med oss, ut de allra bästa sommarölen. Vi provade alltså enbart höjdaröl (en hård dag på jobbet) och satte tillsammans in dem i olika somriga sammanhang. Så kul vi hade, så förvånandsvärt överns vi var...så synd det var om Erik som fick köra! Ni kan läsa resultatet i SvD på fredag den 15 juni - Skål! //Marianne

48
2012 05 24

Första uppdraget för Swedish Beverage!

Swedish Beverage, en efterfrågad plattform för alla de duktiga svenska dryckesproducenter som vill expandera genom en ny marknad - Export!
Nu har vi tagit det första historiska steget! På uppdrag av UD arrangerade vi en gedigen provning av svenska kvalitetsdrycker för 15 kockar på Sveriges Ambassader i New York, Toronto, Berlin, Prag, Italien mfl. Ett spectra av svenska öl provades till svensk mat som kockarna själva lagat. Sedan en riktig provning med öl, whisky, punch, must och snaps. Kockarna var mycket nöjda och djupt imponerade av våra svenska drycker. Provningen hölls på Restaurangakademien och Michel Jamais var provningsledare.
Idag serveras svensk mat och franska viner när ambassaderna representerar - det ska vi ändra på!
I september ska vi utbilda alla svenska ambassadörer om det svenska dryckesundret - det ser vi fram emot!  


49

2012 05 23

Invigning av Spritmuseum

Minglade på invigningen med goda vännerna Helené Thideman, Pernod Ricard och Margaretha Alfthán Stockholm Visitors Board. "Alla" var där och vi drack på tok för mycket iskall Mumm!

//Marianne

50
2012 05 16

Women in Beverage Business vårmöte

Härlig våravslutning för W.I.B.B-tjejerna hade vi hemma i Anna Henning Mobergs fantastiska våning med New York-känsla i Gröndal.

W.I.B.B - Women in Beverage Business - är ett mycket trevligt nätverk med ett härligt gäng tjejer som alla arbetar framgångsrikt inom dryckesbranschen.

Anna hade lagat en helt ljuvligt god och somrigt fräsch buffé till oss.
Alla hade vi var sin flaska champagne med som vi gjorde en spännande champagnebuffé av.

Vi minglade, åt, drack, nätverkade och hade en helt fantastisk kväll.

Tusen tack Anna! //Marianne

 


Arrangör: Stockholm Öl & Vin AB, Karlavägen 75b, SE 114 49 Stockholm | +46(0)8-662 94 94 | info@stockholmbeer.se