A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 239

A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: Non-static method Ifelse::usage() should not be called statically, assuming $this from incompatible context

Filename: ifelse/pi.ifelse.php

Line Number: 10

Stockholm Beer and Whisky Festival — Provningar och Master Classes
 
 

Master Classes – Allt du vetat om sake men haft fullständigt fel i.

I denna Masterclass tar Åke Nordgren från Akebono Unlimited AB, Scandinaviens enda Sake Samurai dig med på en spännande resa från riskornet ute på åkern genom hela processen till innehållet i en Junmai Daiginjo sake som vunnit guld medalj i London IWC sake competition.

Nu är tillfället att ta en djupdykning och skaffa dig mer kunskap om denna fantastiska risbrygd. Vi provar sex Japanska kvalitets Sake i olika stilar och fördjupar oss i brygg processen. I Japan finns över 14000 sorters sake.

Sake,  denna så mytomspunna dryck har brygts i Japan sedan urminnes tider , trots detta är det få som riktigt känner till denna fantastiska risbrygd. Kanske beror detta på att vi i väst nästan enbart druckit varm sake  av relativt enkel kvalité från USA sedan mitten på 70-talet. Sake har äntligen fått den uppskattning  som den så väl förtjänar och inte bara Japanska eller asiatiska restauranger har sake på sina menyer numera, utan restauranger som Mathias Dahlgren, Fredsgatan 12 och Esperanto har upptäckt hur bra denna dryck passar även till vår Svenska mathållning.

Det sägs ofta att Sake är ett ”risbrännvin”, men så är det inte ! Sake är en risbrygd och bryggs ungefär som öl och metoderna liknar varandra rätt mycket, dock med det stora undantaget att sake i princip endast består av ris, koji-ris, (sött ris), vatten och jäst. Alkohol styrkan ligger oftast på 14 till 16 % vol men kan vara både lägre och lite högre, dock ej över 20% vol.

Under århundraden har sake naturligtvis utvecklats enormt, och sedan mitten av 70-talet har det minst sagt pågått en revolution inom sakebryggningen i Japan med förfinade metoder att polera riset, nya jästsorter och en större förståelse för alla ingrediensernas samverkan. Bryggprocessen är en av de mest avancerade  vi har i världen idag.

Vem är Åke Nordgren?
Åke är en eldsjäl som rest runt i Japan i 22år och totalt varit där 61 gånger, äger och driver scandinaviens ledande sake import Akebono Unlimited AB. Åke blev utnämd Sake Samurai av Japanese Sake Brewery Association under förra året, den finaste title som utdelas till någon som gjort något extraordinärt för Sake och dess utveckling i världen. Åke är också panel chairman för IWC sake challenge.

Mr Åke Nordgren
 29 September - OBS Oklickbara provningar kan endast bokas pÃ¥ plats!
SAKE, från ris till gudomlig brygd - 15.00
Åke Nordgren 
190 kr 
 6 oktober - OBS Oklickbara provningar kan endast bokas pÃ¥ plats!
SAKE, från ris till gudomlig dryck - 13.00
Åke Nordgren 
190 kr  
Arrangör: Stockholm Öl & Vin AB, Karlavägen 75b, SE 114 49 Stockholm | +46(0)8-662 94 94 | info@stockholmbeer.se