2011 08 22

HIGHLAND PARK SLÄPPER SISTA UTGÅVAN I MAGNUS SERIEN

Den 1 september släpps den tredje och sista utgåvan i Highland Park’s samlarserie om Earl Magnus, något som många trogna Highland Park fans har väntat på.

Highland Park Earl Haakon är en 18 yo cask strength single malt med en alkoholhalt på 54,9%. Med sin mörka och kraftfulla karaktär speglar whiskyn karaktären av den lömske kusinen Haakon, en äkta bärsärk och krigare, som på ett ondskefullt sätt låg bakom mordet på Earl Magnus. Whiskyn är resultatet av endast en ”vatting” och smaken är inbjudande med inslag av vanilj, rök, cederträ och ingefära.

Endast 3 300 flaskor finns tillgängliga av denna sista utgåva och av dessa kommer ca 500 flaskor till Sverige. Systembolaget har i ett första skede valt att köpa hem 228 flaskor vilka släpps den 1 september.

Serien är en hyllning till Earl Magnus, en kristen man som regerade på Orkney i början på 1100-talet tillsammans med sin kusin Haakon. Magnus sägs ha varit en mycket vänlig man och han vägrade bland annat att delta i strider vilket gjorde honom omtyckt bland invånarna. Haakon hamnade i skuggan av sin populäre kusin vilket till slut gjorde dem till bittra fiender. De kom till slut överens om att mötas i en strid. Överenskommelsen var att båda fick ta med sig två skepp vardera, men Haakon lurade Magnus och kom till striden med åtta skepp. Magnus tillfångatogs och erbjöds att gå i exil eller sättas i fängelse, men de ledande på ön insisterade att endast en Earl kunde styra Orkney och att en måste dödas. Haakons betjänt fick order att avrätta Magnus, men vägrade. Haakon beordrade då sin kock att avrätta Magnus med ett yxslag i huvudet.
20 år efter sin död helgonförklarades Earl Magnus och blev Saint Magnus.

Historien om Earl Magnus spreds genom åren vidare i generationer, namnet blev populärt på Orkney och även grundaren till Highland Park, Magnus Eunson, bar detta namn. Det sägs också att han var svenskättling och att hans efternamn är en anpassning av det svenska ”Jonsson”.

Highland Park är ett av ytterst få destillerier som fortfarande lagrar sin whisky på sherryfat. Detta tillsammans med den unikt sammansatta torven från Orkney som används när malten torkas och smaksätts ger en whisky med en unik smakkaraktär av sherrysötma , ljunghonung och en balanserad rökighet.

Highland Park Earl Haakon edition 3 (54,9%)
Artikelnummer: 10321-01
Pris: 1 730 kronor inkl. moms

Tidigare utgåvor i Magnus serien är:
Edition 1: Highland Park Earl Magnus 15 y.o. (slutsåld)
Edition 2: Highland Park Saint Magnus 12 y.o. (ca 100 flaskor finns kvar i Sverige)