BLOSSA 09 kommer att lagerföras i de flesta av Systembolagets butikerfr o m första veckan i oktober.2009-09-29 To. 24 kl. 18:00- Talisker Thursday med mat och på torsdag kommer det att öppnas en flaska Talisker 1957. En oerhörd raritet! (unikt tillfälle) Välkommen att delta i en läcker start på Stockholm Beer & Whisky festivals andra helg.
Första etappen av Stockholm Beer & Whisky Festival är nu avklarad, och det kan bara sammanfattas med ett ord – SuccéFörsta helgen av Stockholm Beer & Whisky Festival är till ända och vi som var där kan alla vara rörande överens om att det var en helg som bjöd på både den ena godsaken efter den andra. Torsdag till lördag droppade det in folk efter folk på den ”lilla” lokalen Factory i Nacka Strand. Stämningen var konstant på topp trots det ibland lite väl varma klimatet och tilltagna trängseln. Festivalen ser ut att kunna gå mot succé i år igen, precis som vårt nya magasin Whisky & Bourbon. Efter en tids siande om magasinets mottagande så kan vi nu konstatera att det definitivt finns ett tomrum i genren Whisky och Öl tidningar. Magasinet Whisky&Bourbon som delas ut gratis på mässan har verkligen gått åt över all förväntan, och vi som jobbat med att fylla på tidningar kan verkligen gå i god för det. Har ni aldrig packat upp över 3 ton tidningar per dag så kan vi berätta att det inte är någon barnlek – men det är värt varenda lyft för att få höra de positiva omdömena som ni gett oss. Efter denna första helg så återstår nu bara att vila upp sig inför nästa anstormning av folk som ska besöka mässan under sista helgen. Och det lär ju knappast gå åt mindre tidningar denna vecka. Har du inte möjlighet att besöka mässan och få ditt alldeles egna exemplar av magasinet Whisky & Bourbon? Gå in på www.livetsgoda.se för att läsa mer och för att beställa din prenumeration. Må Gott Hälsningar Whisky&Bourbon Whisky& Mat är en unik sammanställning av goda rekommendationer till goda whiskys. Tillsammans med whiskyälskare – Eric Gadd, Anders Fridén från In Flames, Kockarna Andreas Nylén, Anders Levén, Roger Hjäm, choklad- och ostkonnässörer – beskriver Jan Groth hur whisky med gott resultat kan kombineras med mat. Med enastående foto av Arne Adler presenteras dessa tips med lättillgängliga och roliga historier från whiskyvärlden i allmänhet och mat- och whiskyvärlden i synnerhet. Passa på att möta författaren på Sthlm Beer&Whisky Festival. Boken finns även att köpa till förmånligt mässpris.
Torsdag eftermiddag. En kall öl ståendes på bordet framför. Blicken flackar mellan Enter på tangentbordet och ölen, vars kondenserade vattendroppar inbjuder till förtäring. En kort stunds betänketid... ENTER. De sista små korrigeringarna på det nya magasinet Whisky&Bourbon är äntligen skickade och nu inväntas endast stunden då de första nypressade exemplaren ska få se dagens ljus.
Äkta kopparpanna från Glenfiddich till Stockholm Beer & Whisky festival
Master Class The Balvenie Exklusiv Master Class GlenfiddichMöt Global brand Ambassador Mr Ian Millar och kopparsmedschefen Mr Dennis McBain från Glenfiddich under en maltwhiskyresa i tid och rum! En nyhet på årets Beer Festival i Nacka Strand är ”Salongen” granne med Restaurang Fazer i byggnaden till vänster om mässhallen. Där ställer vi på Signo d´Oro AB ut vår portfölj av Premium rom och likörer på rombas.Välkommen dit för att prova våra produkter. Vi har nu arbetat med St Lucia Distillers i drygt 2 år och känner att vi har börjat etablera oss väl med produkterna. Eftersom vi nu har nio av tio produkter tillgängliga i Systembolagets beställningssortiment så känns det helt rätt att vara med och presentera produkterna för allmänheten i denna nya mässhall med ett litet annorlunda sortiment. Önskar er en givande helg och hoppas få se er på Stockholm Beer & Whisky Festival 2009.
Snälleröds ekologisk snapsar – ny svensk dryckeskultur NYHET på SYSTEMBOLAGET! Den 1:a oktober lanserar Snälleröds ett fempack med helt ekologiskt framställda snapsar. Produkten kommer att finnas i Systembolagets ordinarie sortiment och består av ett fempack med små flaskor om 5 centiliter med spännande örtblandningar och kryddsmaker. Paketet med fem snapsar kostar 109 kr och innehåller i snitt 38,8% alkohol.
Snälleröds Ångbränneri etablerades redan år 1901 och drivs idag av Eric Berntson. I sann ekologisk anda verkar Snälleröds för att bevara och förädla svenska dryckestraditioner. - Vi vill värna om den svenska dryckeskulturen och vi ser klara paralleller med den skotska whiskykulturen, säger Eric Berntsson. Snälleröds fempack består av följande snapsar som alla smakar som de gjorde förr i tiden; Snälleröds Mäskdrängens Akvavit
Ale lagrad på 18-åriga whiskyfat endast för Sverige Prova Innis & Gunn Highland Cask på mässan! Under hösten släpper Innis & Gunn en ny ”limited edition” exklusivt för Systembolaget i Sverige. Innis & Gunn Highland Cask är en deluxelagrad ale som legat på ekfat som tidigare lagrat single malt whisky från de skotska högländerna i 18 år. Alen får högt betyg bland ölkännare. Bryggmästare Dougal Sharp har låtit Innis & Gunn Highland Cask vila i 71 dagar på whiskyfat. -Alen är kopparfärgad. Smaken är karamelligt maltig med inslag av rosor, apelsin, mandelmassa, körsbär och nötter. Avslutningen är lång med en solid maltighet och med en klädsam känsla av värmande alkohol, säger Rick Gordon Lindqvist, ordförande i Svenska Ölfrämjandet.
Bildtext: Innis & Gunn Highland Cask – ny specialupplaga enbart för Sverige. Ölen säljs i exklusiv presentförpackning. - Tidigare limited editions från Innis & Gunn har blivit en succé bland svenska ölälskare. Idag är Innis & Gunn den mest populära ölen i sin kategori ”extra stark ale” i Sverige, säger David Ask, Berntson Brands. Över 50 år på Glenfiddich - kopparsmed på exklusivt besök i Stockholm Den andra helgen av whiskymässan får vi besök av två prominenta gäster från Glenfiddich. Mr Dennis McBain som arbetar som kopparsmed på Glenfiddich sedan hela 50 år och Global Brand Ambassador Mr Ian Millar före detta destillerichef för bland annat The Balvenie och Glenfiddich. Herrarna från Skottland gästar mässan under 3 hela dagar. Dennis McBain mer än 50 år på destilleriet Mr Dennis McBain har jobbat hela 50 år på Glenfidddich i Dufftown och är därmed världens mest erfarna kopparsmed. Detta innebär att Dennis inledde sin karriär på Glenfiddich 1958! Glenfiddich är idag ett av de få destillerier som har en egen kopparsmed anställd. En liten kuriosa är att Glenfiddich i somras lanserade en mycket exklusiv 50-åring whisky och att ett av Dennis första jobb var att sköta om pannan som brände just denna whisky för 50 år sedan. Glenfiddich 50 år säljs nu för ca 100 000 kr/flaska! På första bilden visas Dennis McBain som står och arbetar vid kopparpannorna, till höger står Ian Millar. Ian Millar destillerichefen som reser världen runt i whiskyns tecken Glenfiddichs Global Brand Ambassador Mr Ian Millar har mer är 30 års erfarenhet från whiskyindustrin. Den färgstarke och energiske Skotten Millar anlitades som destillerichef 1998 för familjen William Grants flaggskepp Glenfiddich, och The Balvenie och senare även Kininvie. Ian har även en bakgrund som destillerichef för Bladnoch, Mortlach, Blair Athol, Dalwhinnie, Linkwood och Glen Elgin Distilleries. Nu reser Ian Millar jorden runt och håller whiskyprovningar för whiskyfans från Hongkong till Nacka strand i Sverige. Exklusiv Master Class och uppträdande på stora scenen Ian Millar och Dennis McBain kommer att ge exklusiva Master Classes samt uppträda på mässans stora scen där Mr Dennis McBain kommer att visa hur hans arbete går till vid destilleriet och hur han bearbetar kopparpannorna. Mer om detta inom kort.
Talisker ThursdayTorsdagen den 24 september klockan 18:00Välkommen att delta i en läcker start på Stockholm Beer & Whisky festivals andra helg. I samarbete med Talisker The Only Single Malt Scotch whisky from Isle of Skye, inbjuds ni härmed att njuta en kväll i maltwhiskyns förlovade land. Dagordning: 1. Välkommen, vi samlas och njuter en smakbit, upptäck hur bra Taliskers smaker fungerar tillsammans med rökt lax. 2. Master Class med Mark Lochhead – Distillery manager Talisker. Prova fyra utgåvor under kunnig och underhållande ledning. 3. Whisky & Food. Talisker visar sig passa utmärkt till måltidsdryck. Ät och diskutera. Musslor kokta i whisky och vid sidan ett glas med – ja just det! – Talisker. 4. Festen fortsätter inne på festivalen. Tid 18:00 Pris: 390:- Whisky som kommer att provas: Talisker 10 YO
Signo d´Oro - import av rom i superpremiumklassenSigno d´Oro är ett svenskt företag, specialiserat på att importera exklusiv sprit i superpremiumklassen. Vi är främst inriktade på rom men planerar att utöka portföljen till att omfatta även andra spritsorter. tillverkad av sockerrör är vi mycket glada att kunna visa och låta er prova vårt sortiment. önskemål om ytterligare märken eller produkter, tveka inte att kontakta oss. för Göteborgs- och Malmöområdet. Han finns på tel. 040 608 2150, eller mob. 0706-390390 med Systembolaget även kontaktperson för Stockholmsområdet. Han finns på tel. 08-660 90 41, mobil 070-718 72 86 Signo d´Oro - om oss superpremiumklassen till den skandinaviska marknaden. organisation som jobbar nära sina kunder och leverantörer. Vill du veta mer, har du önskemål om vissa märken eller vill du kanske att vi ska ta fram en helt exklusiv blandning enbart för dig – tveka då inte att kontakta oss så hjälper vi dig gärna. Bengt von Hofsten tillsammans äger majoriteten av bolaget. därför tillfredsställa även mycket kräsna kunder. samt Toz White som är en lagrad vit rom. Kontinuerligt pågår på destilleriet ett arbete med att utveckla nya produkter baserade på marknadens önskan och egna mer än fyrtioåriga erfarenheter. Crystal Lime Rum, Orange Bliss, Cacao Creole och Seventh Heaven. i Orange Bliss, malda kakaobönor i Cacao Creole och pressad ingefära i Seventh Heaven. under hösten och Kwéyòl Spiced Rum får vänta tills vi har fått en EU-anpassad flaska.
Under första helgen kommer Sarah Burgess från Clynelish Distillery förgylla tillvaron för oss alla. Hon kommer att vara värd för en provning vi kallar Coastal Collection. (Tider för detta kommer inom kort) Framför deltagarna på bordet står två editioner av Clynelish varav den ena är en unik utgåva som lagrats uteslutande på europeiska fat, framtagen för i första hand medlemmarna i Friends of the Classic Malts. Även Talisker bidrar som brukligt med både pondus och ålder – en gammal Talisker utlovas med andra ord. För balansen skull medverkar även två versioner från Caol Ila Distillery Sara kommer att vara värd för denna utomordentliga Coastal Master- Class både fredagen och lördagen. Andra helgen besöks Sthlm Beer av ingen mindre än Mark Lochhead från Talisker och tidigare Clynelish. Han kommer att vara värd för en vertikal Talisker med riktiga godbitar från Skyes enda destilleri. Denna Master- Class som ingen får missa kommer att gå av stapeln på Lördagen. Mark kommer även medverka vid Talisker Thursday . Där Talisker är huvudämne och kommer att provas tillsammans med lax såväl som med musslor. Talisker Thursday inleds med mingel och Talisker i frostade champagneglas, som tilltugg serveras kallrökt lax. Därefter tar Mark Lochhead över och samtalar om Skye i allmänhet och Talisker i synnerhet. Avslutningsvis äter vi musslor kokta i Talisker och naturligtvis avnjuter vi även denna intensiva och färgrika malt som måltidsdryck. Caskstories, ett nystartat företag som anordnar ölresor till Tjeckien Oscar Hammar och Peter Kamenko är två entreprenörer som ska slå sig in i dryckesbranschen. Här berättar Oscar hur dom kom på konceptet och varför de brinner för öl och Tjeckien så mycket.
Idén växte fram tidigt under våren över en middag när vi konstaterade att det fanns en hel del resor som arrangerades för vinintresserade och vi hade för oss att det även fanns resor för whiskyintresserade, men för ölintresserade kunde vi inte komma på att det fanns några alternativ. Både jag och Peter har ett stort intresse för öl och var överens om att det vore väldigt kul att göra en ”ölresa” där man kan besöka bryggerier i olika storlekar för att på något sätt se var den härliga dryck kommer ifrån, förutom att vi uppskattar själva drycken så fascineras vi även av ölets historia och kulturen som omger den. Vi bestämde oss för att titta närmare på om det var möjligt att arrangera ölresor och bestämde oss i första hand för att fokusera på Tjeckien eftersom öl från detta land ligger oss varmt om hjärtat, som resform tänkte vi att först pröva detta i form av långweekends (torsdagar – söndagar). Vi kom överens om att vi prövar denna idé så långt det går och har som mål att starta ett företag för att genomföra detta.
Hittills har vi inte stött på några hinder som satt stopp för vår idé och inom 2-3 veckor ska vi ha startat vårt aktiebolag som är tänkt att heta Caskstories.
Vi kommer att genomföra en testresa med nära och kära under den första helgen i september för att kolla att allting klaffar som det ska med samtliga bryggerier och hotell. Vår första officiella resa kommer att genomföras i slutet av november och under 2010 planerar vi att genomföra minst 4 st. resor. Programmet för de första resorna innehåller besök hos 5 st. bryggerier i olika storlekar samt boende i hög standard i utmärkta lägen, bl.a. besöker vi Pilsner Urquell – bryggeriet och bryggeriet samt spa Chodovar.
Just nu fokuserar vi resorna mot Tjeckien men är självklart öppna för att genomföra resor till andra intressanta ölländer och till spännande öl-evenemang som t.ex. oktoberfest.
Stockholm Beer & Whisky festival ser vi som startskottet för vårt företag och hoppas där kunna sprida vår idé till alla ölälskare som kommer vara där. Vi ser fram emot att vara en del av festivalen och det ska bli jättekul att få marknadsföra sig i detta utmärkta forum, till festivalen kommer vi självklart ha en snygg hemsida klar.
Italienska vinproducenten Moncaro och Selezione Barbro Guaccero höjer kvalitén på Cicero Bianco och Cicero Rosso.
Moncaro
Några steg närmare premiären av Sveriges nya whiskymagasin I förra veckan hölls det första hemliga redaktionsmötet om Livets Godas nya magasin Whisky & Bourbon. Magasinet har med sin genuina styrka och kunskap redan etablerat sig och kommer nu till hösten att uppträda officiell mässtidning för Beer & Whisky Festival. I redaktionen finner vi Sveriges och världens främsta kännare av whisky- och spritfamiljen – vi är stolta att presentera: Jerry Lindahl, Anders Gjörling, Mikael Nilsson, Michel Jamais, Anders Melldén, Janne Petersén och från Livets Godas varma familj står Anders Enquist som chefredaktör. Med från Livets Goda som marknadsansvarig är Christoffer Enquist.
Nyfiken- Klicka här och läs mer!
Surstömming Ska du äta surströmming i år, men vet inte vad du ska dricka för öl till? 2009 års Bästa Surströmmingsöl är Nils Oscars God Lager Wisby Weisse och Eriksberg. Av dessa utnämndes Wisby Weisse till 2009 års Ultimata Surströmmingsöl. Det Diplomet överlämnades i går kväll vid ett Surströmmingskalas av Jamie Oliver till Johan Spendrup Det skall också nämnas att i den sista testomgången fanns Carnegie Stark-Porter och Slottskällans Slottslager, vilket betyder att alla dessa fem öl är noga testade av ca 75-80 personer, och är alla värda att inmundigas till såväl årets som tidigare års Surströmming. klicka här om du vill läsa mer!
|
Senast uppdaterad 2009-09-29 15:45 |