Stockholm Beer and Whiskey
Info         Har du Hört?         Utställare         Skolor         Tävlingar         Årets vinnare!         Grupper & Företag         Press         Bilder         Kontakt

Har du Hört?

> Senaste om STHLM Beer & Whisky > Spendrups Gushing

> Janko – Ölfestivalens enväldige huvuddomare

> Orgier i spännande whisky > Uppvisning - Tunnbindar från Glenfiddich och Balvenie bygger tunna LIVE > Smakfullt lättöl från Öland för alla som är trötta på alkohol > Monk´s Cafe välkomnar världens bästa bryggare > Kompromisslösa öl från Norge > Öländska destillat från Wannborga > Prisbelönt bryggare från Colorado gäst hos Oliver Twist > Öl i Minicask från skotskt microbryggeri > Ny ölbok & Boksignering! > The Glenlivet Nádurra 16 yo caks strength > Ana och Hanna > Bötet – en lokal öl från Nynäshamn > Rivstart för lejon > Marianne, Angela och Janko väljer mat! > Genuin Bayrare hos Monks > Oppigårds Starkporter lanseras på Systembolaget den 1 oktober > Amstel Pulse- premiumöl hos Spendrups > Birrifico de Ducato > Riegele – Bayerskt öl när det är som bäst > Goose Island - Chicagos finaste > Stjärnspäckade Master Class-provningar! > Berntson blir familjeföretag igen > Äntligen finns det glutenfria öl! > En överraskande sextett från Galatea > Glenfarclas marknadsförs av språkkunnig kvinna > Mariestads serverar provbrygd > Ny öl från Slottskällans Bryggeri > Michel Jamais lär folk att njuta av maten, vinet, ölen och livet! > Oliver Twist presenterar "Theater of the Pour!" > Skotska mästarna mot nya höjder! > Oliver Twist Stockholm fyller 15 år! > Wentworth Brewery > Ardbeg Mór, STORA nyheter från Ardbeg > Belgiska Struise Brouwery är ”Världens bästa bryggare” men har inget eget bryggeri! > Otro Mundo - Brewing Company > Antares – Hantverksöl från Sydamerika nu i Sverige > Marieberg Destilleri tar steg framåt > Diageo och Classic Malts Of Scotland! > En rökig Speyside i ordinarie sortiment på Systembolaget? > Primator Dark! World’s Best Dark Lager 2008! > Oldest case of Glenfarclas goes on display > Ny design på hela Anderssons sortiment > Årets glas! > High Commissioner snart på halvflaska! > Världens bästa tolvåring nu i Sverige!

 

Ölskola

 

ölis

 

Whiskyskola

whisky logga

Whiskyinfo.se

Hos oss hittar ni information om hur whisky tillverkas och dess historia. Det finns även nyheter, recensioner, debattforum, tävling och massa mer.

 

Whiskyinfo.se

 

 

Janko – Ölfestivalens enväldige huvuddomare

 

Janko, det vill säga Jan-Erik Svensson har ett gediget förflutet som ölkännare. Han upptäckte ölen under en cyklingssemester i Centraleuropa i sin ungdom och har sedan dess varit fast i ölens värld. Han är också en engagerad pedagog och har skrivit flera böcker om öl och ölframställning, undervisat om öl och inte minst provat dem!

 

Men han är mer mångsidig än så! Hans utbildning till präst kanske innebär att han ser djupare meningar i glaset än de flesta andra, och seriöst allvar har han inte minst tillämpat som vanlig lärare och biträdande rektor vid Eriksdalsskolan. I år är det femtonde året han är med i ölfestivalens organisation som huvuddomare och öllärare. Fast de två första festivalerna var han förstås med som besökare.

 

 – Kan du beskriva allmänhetens inställning till öl första året. Vad väntade sig besökarna då?

Intresset var visserligen stort från början, men kunskapen har ökat enormt. På den tiden låg det mycket fokus på traditionell brittisk ale och tjeckisk pilsner. Det var lite mer av allmänt festande. Men om man ser till ölets allmänna status i Sverige på den tiden så var festivalen rena frälsningen för oss som gillade öl.

– Vad tror du besökarna väntar sig nu?

Idag är den sortens öl som var i fokus från början tagna för givna - brittisk ale och tjeckisk pilsner betraktas som basprodukter. Svenska bryggerier har blivit allt viktigare och är idag huvudmålet för många besökare. Karaktärsfulla amerikanska och belgiska öl samt öl i liknande stil från andra länder lockar många. Besökarna är mer fokuserade på själva ölet och förväntar sig kunna diskutera recept och sensorik med den som står i montern. Visserligen festas det fortfarande, men jag är numera ofta invecklad i mycket initierade samtal med besökare ända fram till stängningsdags. Förr fick man ofta ge upp det under den senare delen av kvällen.

– Ölfestivalens första år dök det upp många mikrobryggerier. Tycker du att de förbättrat sina produkter nu eller har de blivit mer kommersiella och slätstrukna?

Mikrobryggerierna har blivit långt fler med åren och ölet har blivit både mer välgjort och mer intressant. Om vissa av dem dessutom har blivit framgångsrika företag är det bara att gratulera.

– Tror du att svenskarnas ölintresse kommer att öka mer?

Intresset kan säkert fortsätta att öka och jag tror att det kommer att göra det så länge nya bryggerier etableras runt om i landet. Jag gissar att fler konsumenter kommer att ställa högre grundläggande krav på sitt öl - kunskapen sprids allt mer på gräsrotsnivå.

– Vilken öl eller öltyp är din speciella favorit?

Det är omöjligt att svara bestämt på det eftersom alla öltyper har sina toppar och dalar. Jag försöker hänga med skapligt vad gäller alla öltyper men har av naturliga skäl bäst koll på Centraleuropa eftersom jag reser regelbundet till de trakterna. Kanske därför att raggen reser sig lite extra när jag hittar ett nytt bryggeri med klockren traditionell lager nånstans på den bayerska landsbygden.  

– Tröttnar du någonsin på öl?

Jag är för det mesta ganska trött på öl i den bemärkelsen att det går långa perioder då jag inte ägnar ölet någon särskild uppmärksamhet. Men sökandet efter det perfekta ölet upphör aldrig, och jag skyr absolut ingen möda när det gäller att beta av och hålla reda på företeelser som jag tror kan ge något. Förmodligen är jag i själva verket helt besatt, men jag har hittat ett sätt att hantera det i vardagen.

 

Misse Ljungström

 

 

 

 

Senaste nytt:

> Spendrups Gushing
Spelar på scenen lör 27/9 kl.19:00!
Läs mer...
> Janko – Ölfestivalens enväldige huvuddomare
Janko, det vill säga Jan-Erik Svensson har ett gediget förflutet som ölkännare. Han upptäckte ölen under en cyklingssemester i Centraleuropa i sin ungdom och har sedan
Läs mer...
> Orgier i spännande whisky
Ni som missade Philipson& Söderbergs monter i helgen har fortfarande chansen att prova på en av världens mest mytomspunna whisky, nämligen Black Bowmore och ännu hemligare White Bowmore under mässan sista helg.
Läs mer...
> Uppvisning - Tunnbindar från Glenfiddich och Balvenie bygger tunna LIVE
Fredag 19:e och lördag den 20:e besöks mässan av en skotsk tunnbindare från Glenfiddich och Balvenie destillery.
Läs mer...
> Smakfullt lättöl från Öland för alla som är trötta på alkohol
Öl ska vara kul! Så säger bryggarna Morgan och Mähret Peilot på Ölands Gårdsbryggeri i Södra Möckleby på Öland.
Läs mer...
> Kompromisslösa öl från Norge
Det norska bryggeriet Nøgne Ø – Det Kompromissløse Bryggeri lanserar flera öl på ölfestivalen.
Läs mer...
> Monk´s Cafe välkomnar världens bästa bryggare
Efter mycket planering och förberedelser kan vi nu meddela att den person som för tillfället betraktas som världens bästa ölbryggare besöker oss för att brygga öl i vår anläggning.
Läs mer...
> Öländska destillat från Wannborga
Wannborga Bränneri & Vingård ligger i en liten, mycket gammal, öländsk by nio kilometer norr om Borgholm
Läs mer...
> Prisbelönt bryggare från Colorado gäst hos Oliver Twist
Torsdag 18 september kommer Doug Odell, som både är bryggmästare och ägare på Odells Brewery i Colorado att vara på plats i Oliver Twists monter.
Läs mer...
> Öl i Minicask från skotskt microbryggeri
En frisk och trevlig nyhet från skotska mikrobryggeriet Inveralmond är fyra olika slags öl i trevliga 5-liters minicaskfat.
Läs mer...
> Ny ölbok & Boksignering!
mässans reception, där ölskolor och provningar bokas, säljs böcker från Grenadine Bokförlag. Där hittar du titlar av bl.a. författarna Örjan Westerlund, Michel Jamais, Jan-Erik "Janko" Svensson, Lotta Jernström m fl.
Läs mer...
> The Glenlivet Nádurra 16 yo caks strength
Gång på gång befäster The Glenlivet sin status som “The Single Malt that started it all” denna gång genom att lansera The Glenlivet Nàdurra 16 yo cask strength.
Läs mer...
> Ana och Hanna
Det är frestande att säga: ”Utan Ana och Hanna - skulle festivalen stanna!”, och även om det inte är riktigt sant, ligger det faktiskt mycket i det.
Läs mer...
> Bötet – en lokal öl från Nynäshamn
Bötet Barley Wine 2007 är ännu en öl från Nynäshamns Ångbryggeri som fått sitt namn efter lokala platser. Den här gången är det udden Bötet söder om
Läs mer...
> Rivstart för lejon
Ölhyllan på Systembolaget är rena rama djungeln. Det finns en mängd olika märken att välja bland och många av dem använder sig av samma färger
Läs mer...
> Genuin Bayrare hos Monks
Redan 1884 grundades familjebryggeriet Brauhaus Riegele i Augsburg i Bayern. Nu leds det av femte generationen bryggare och bryggmästare
Läs mer...
> Marianne, Angela och Janko väljer mat!
När det gäller mat till öl och whisky har Marianne, Janko och Angela några trogna favoriträtter, som de gärna delar med sig av – för man blir hungrig av både öl och whisky!
Läs mer...
> Oppigårds Starkporter lanseras på Systembolaget den 1 oktober
Detta är ett öl med mycket smak som kommer från rikliga givor mörk karamellmalt och chokladmalt. Intrycken domineras av kraftiga men..
Läs mer...
> Birrifico de Ducato
Ölälskare i Italien har länge kämpat i uppförsbacke, vad gäller vin finns redan en väl inarbetad kultur och italienarna skapar bland det bästa vinet i världen.
Läs mer...
> Stjärnspäckade Master Class-provningar!
Under festivalens samtliga dagar arrangeras whiskykurser och whiskyprovningar som man bara inte får missa!
Läs mer...

 

 

Copyright © 1991-2008 Stockholm Öl & Vin AB

Webbdesign av Ports Studio