27-29 September & 4-6 oktober 2018
 
 
2018 09 14

Utvalda fat och lagring

PLANTATION ROM UTVALD FRÅN DE BÄSTA
Plantations grundare och Cellar Master, Alexandre Gabriel är en välkänd personlighet i romvärlden. Han kan identifiera varje romproducerande land, region och destilleri. Han har kännedom om deras jordmån, klimaten på varje ö och vilken destillationsteknik som används – fransmännen sammanfattar detta med ordet terroir. Alexandre Gabriel väljer ut de bästa, individuella faten ur varje destillatörs lager. Det är hans sätt att respektera den unika personlighet som man hittar i de bästa romdestillaten i Karibien.

LAGRINGEN TVÅ SKILDA KLIMAT – TVÅ SLAGS EKFAT
Plantations olika romursprung mognadslagras i en process som är uppdelad i två stadier. Den börjar i Karibien och avslutas i franska Cognac. ”The angel´s share” (den andel som dunstar bort under lagring av sprit) är 7% i Karibiens tropiska klimat mot ca 1-2 % i t ex Cognac. Den unga rommen lagras på ekfat, som tidigare använts för bourbonwhisky, vilket ger tydliga toner av kokosnöt och vanilj. Efter ett antal års lagring i Karibien transporteras rommen övertill Frankrike, till Château de Bonbonnet i Ars, Cognac. Här vidtar det andra steget av fatlagringen. I Pierre Ferrands cognacsfat, gjorda av fransk ek, får rommen sina finstämda nyanser. Det är under den här slutgiltiga lagringsprocessen som all rom från Plantation får sin rika smak, sin finess, sin elegans och sin karaktär

 
Arrangör: Stockholm Öl & Vin AB, Karlavägen 75b, SE 114 49 Stockholm | +46(0)8-662 94 94 | info@stockholmbeer.se